Studenten voeren deze week actie tegen de plannen om de studiefinanciering en de ov-studentenkaart af te schaffen. Gisteren was Delft aan de beurt, vandaag en morgen volgen Utrecht en Amsterdam.

Studenten van de Delftse vakbond VSSD brachten gisteren hun medestudenten in bakfietsen en oude busjes van het station naar college om aandacht te vragen voor het afschaffen van de ov-kaart.  Vandaag visualiseert de Utrechtse studentenunie Vidius in de Universiteitsbibliotheek wat het betekent als je de studiefinanciering voortaan zou moeten lenen. Morgen kunnen studenten zich op de Dam aansluiten bij een smart mob, georganiseerd door de ASVA.

Drie keer niks

Op het facebookevenement is te lezen dat Jet Bussemaker op de Dam wordt berecht voor haar plannen: “Jet Bussemaker, minister van OCW, is op donderdag 6 juni van het bed gelicht door de politie. Ze is naar verluid (sic!) schuldig aan desastreuze bezuinigingen op studenten.” 3 keer niks! luidt de titel van het evenement: geen huis, geen geld, en geen ov. Studenten zullen met een studievoorwerp demonstreren tegen de geplande bezuinigingen van minister Bussemaker. Om 14.00 uur zal er op de Dam klassieke muziek te horen zijn om de actie in te luiden. Student Keje Boersma schreef speciaal voor deze gelegenheid een protestlied tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs. “Lieve Jet, je was de parel aan mijn snoer. Lieve Jet, je bent mijn hoop van korte duur.” Twitteren kan met de hashtag #vanjetje. TF