Op 31 mei verloopt de proeflicentie van de EUR op de VirtuaLock-software. Deze software is vorig jaar door de Universiteitsbibliotheek als pilot in gebruik genomen nadat er in één week vijf laptops werden gestolen. De licentie zal waarschijnlijk niet vernieuwd worden.

Volgens René Verwijmeren, manager IT van de UB, zijn er op de EUR ongeveer duizend gebruikers van de software, wat de EUR 832 euro per maand zou kosten bij verlenging. De EUR zou de proeflicentie verlengen wanner de ICT-hoofden van de faculteiten akkoord gaan met het meebetalen. De bibliotheek wil hier niet zelf voor opdraaien, omdat iedereen op het universiteitsnetwerk gebruik kan maken van de software, en de UB VirtuaLock, software om laptopdiefstal te voorkomen, niet ziet als een UB-faciliteit.

Alarmsysteem

Wanneer iemand een laptop met VirtuaLock erop wordt dichtklapt, een apparaat uit de USB-poorten trekt, of een voedingskabel verwijdert, gaat er een alarm af. Medegebruikers die in de buurt zitten krijgen een melding op hun scherm en de eigenaar krijgt een waarschuwingsbericht op zijn telefoon. Sinds het systeem is ingevoerd in de UB, zijn er geen laptops gestolen. Maar voor zover bekend  vóór de invoering ook niet, op die ene week met vijf diefstallen na.

VirtuaLock nuttig genoeg?

De ICT-hoofden zijn niet overtuigd van het nut van VirtuaLock. Er zijn op het ESE en de RSM het afgelopen jaar slechts een paar laptops gestolen, wat volgens hen niet genoeg is om de kosten te rechtvaardigen. Bovendien werden de computers van het ESE gestolen uit een gesloten kast, terwijl zij uit stonden. Wanneer een laptop uit staat, doet VirtuaLock helemaal niets. Tenzij de ICT-hoofden van gedachten veranderen, zullen studenten het vanaf juni zonder moeten doen of een eigen licentie moeten aanschaffen. AT

Bekijk ook de video over Virtualock