Het is bijna zover. Vanavond opent het International Film Festival Rotterdam met The Master van de Amerikaanse regisseur Paul Thomas Anderson – bekend van onder andere de films There Will Be Blood en Magnolia.

The Master

The Master vertelt het verhaal van de alcoholistische WOII veteraan Freddie Quell, wiens leven een radicaal andere wending dreigt te krijgen wanneer hij kennis maakt met Lancaster Dodd – leider van een sekte genaamd The Cause.

Scientology

Kort na de release van het script van The Master ontstaat opschudding over het karakter van sekteleider Lancaster Dodd. Volgens sommigen is dit personage gebaseerd op Ron L. Hubbard – geestelijk vader van een sektarische beweging, genaamd Scientology. Bovendien steken er geruchten de kop op dat ‘Belangrijke Hollywood Scientology-aanhangers’ zich verzetten tegen het script. Officieel wordt dit alles tot op heden nog steeds ontkend.

Call Girl

Ook het Zweedse Call Girl deed stof opwaaien. De film verhaalt over het progressieve Zweden van de jaren 70. Verschillende politici – waar onder ook kopstukken uit het kabinet van minister president Olof Palme – worden in dagblad Dagens Myheter genoemd als regelmatige bezoekers van een bordeel waar ook minderjarige meisjes blijken te werken. Call Girl is geïnspireerd op deze politieke controverse.

Studium Generale

Studium Generale & Erasmus Cultuur organiseert het IFFR Tiger College rondom de film Call Girl. De bekende EUR-gezichten Tim de Mey (filosoof), Steven van de Walle (professor Bestuurskunde) en Inez Weski (advocaat) geven vanuit hun specialisme een visie op de film. Daarnaast organiseert SG&EC aankomende maandag een filmquiz en op donderdag een IFFR editie van Studio Erasmus.

IFFR

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) begint vandaag en duurt voort tot 3 februari aanstaande. Gedurende IFFR kunnen o.a. veel internationale films worden bezocht. Het festival mag zich qua omvang meten met de festivals van Cannes, Venetië en Berlijn. LJa

Kun je niet kiezen tussen alle titels? Bekijk hier de filmtrailers ter inspiratie.