Twee ministers en één staatssecretaris voor wetenschap

Op het ministerie van OCW hebben de bewindslieden nu ook de laatste portefeuille verdeeld: minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker gaan beiden over het wetenschapsbeleid.

In het Haagse jargon: de minister gaat over de ‘eerste geldstroom’ en de staatssecretaris over de ‘tweede en derde geldstroom’.

Met andere woorden, Bussemaker voert het beleid over het onderzoeksgeld dat universiteiten rechtstreeks van haar ministerie krijgen. Staatssecretaris Dekker gaat over het geld dat onderzoeksfinancier NWO onder de beste aanvragers verdeelt en over de samenwerking van het bedrijfsleven met universiteiten en hogescholen.

Over die samenwerking met het bedrijfsleven gaat ook minister Kamp van Economische Zaken. Landbouw en innovatie mogen dan uit de naam van het ministerie zijn geschrapt, de minister van EZ gaat nog altijd over het ‘topsectorenbeleid’. Met dat beleid moedigt de overheid bedrijfsleven en wetenschap aan om samen de schouders te zetten onder de Nederlandse kenniseconomie. HOP

   

Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (links) en Henk Kamp, minister van Economische Zaken (rechts).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.