Huisdieren zijn ook maar een mening!

Kan je een pony houden als huisdier? Hoewel ze natuurlijk schattig zijn, met van die korte pootjes en die onvermijdelijke manen die – och, wat leuk – altijd voor hun bolle oogjes hangen, zou ik toch nee zeggen. Nog los van de vraag of je bank het houdt als die pony er stiekem op gaat zitten als je aan het werk bent, zit je met de zindelijkheidskwestie: Voor je het weet schijt zo’n beest de hele keuken onder. Zie dan na een dag lang hard werken ’s avonds nog maar eens je prakkie met smaak naar binnen te schuiven. Ik zeg dus volmondig: neen, in mijn huis geen pony! Afijn, dat is ook maar gewoon een mening.

Good old Henkie Bleker weet nog niet of hij het met me eens is. Je kunt veel zeggen over deze al dan niet sympathieke Groningse ponyboer, tevens staatsecretaris met leiderschapsaspiraties, maar niet dat ie veel verstand heeft van wetenschappelijk onderzoek. Vraag maar aan Ron Fouchier. Met de meest recente actie van onze boywonder Bleker weet ik het zeker. Blekert moet namelijk binnenkort de knoop doorhakken of pony’s en allerlei andere diertjes geschikt zijn om als huisdier te houden. Hij moet dat zelf beslissen, maar Blekermans wil of kan dat niet. En wat doe je dan in je ongekende onbenulligheid? Je laat een duur betaald onderzoek doen door Wageningse schetenwappers. Je laat hen aan een stuk of wat figuren – experts, houders, liefhebbers en werknemers van opvangcentra voor bepaalde dieren – vragen of zij de diertjes in kwestie wel of niet huisdierfähig vinden. Op basis van hun antwoorden stel je een lijst op met geschikte huisdieren. Maar wanneer komt zo’n beessie eigenlijk op die lijst? Allicht dat niet iedereen het met elkaar eens is, en waar trek je dan de grens? Hoeveel voorstanders van een dier zijn er eigenlijk nodig om het op de geschiktheidslijst te krijgen? En wat als de communis opinio (zo die al bestaat) plotseling verandert na een in de media breed uitgemeten incident waaruit blijkt dat in huize Achterberg toch al jaren een pony staat weg te kwijnen in een volgescheten keuken? Verandert dan de huisdiergeschiktheid van pony’s mee? Godsamme, aan zulk wezenloos onderzoek heb je dus geen reet. Laten we wel wezen: of iets goed of slecht is, geschikt of ongeschikt, waardevol of niet, kan je helemaal niet wetenschappelijk onderbouwen. Morele oordelen vergen arbitraire, en daarmee politieke keuzes. Of d’r nou duur onderzoek naar gedaan is of niet. Moet onze Groningse held alsnog aan de bak en knopen doorhakken.

Kijk, als het kabinet toch aan het bezuinigen is op onderzoek, dan vindt Peter Achterberg, cultuursocioloog aan de FSW, dat maar het beste begonnen kan worden met Blekers rukonderzoek. En ja, dat is ook maar gewoon zijn mening!