De entree van een internationale studente heeft in de faculteitsraad van de Erasmus School of Economics voor verwarring gezorgd.

De Litouwse Eglė Armonaitė is het eerste faculteitsraadslid dat geen Nederlands spreekt. Met een spoedcursus Nederlandse taal is deze zomer geprobeerd de kloof te overbruggen, maar die maatregel blijkt niet afdoende. En toch lijkt de raad niet over te willen stappen op het Engels.

Internationale studie

Armonaitė noemt het “vreemd” dat de voertaal Nederlands is. Toen ze zich aanmeldde was ze er eigenlijk gewoon vanuit gegaan dat de vergaderingen in het Engels zouden zijn. Ze volgde immers een internationale studie (International Bachelor Economics and Business Economics) aan een internationaal instituut, waar het barst van de internationale studenten. “Ik ben misschien het eerste niet-Nederlandstalige lid, maar zeker niet het laatste.”

Stukken

Aan de andere grote internationale faculteit, de Rotterdam School of Management, worden de raadsvergaderingen altijd al in het Engels gehouden. Het grote bezwaar daarvan is echter dat ook de stukken vertaald moeten worden. Dat kost niet alleen geld, maar ook tijd, legt secretaris en beleidsmedewerker Wietske Rowaan uit. Officieel kan de raad, mochten daar genoeg stemmen voor zijn, elk moment overstappen op het Engels. Rowaan: “Het is afwachten hoe het zich ontwikkelt.”

Vervolgcursus

Armonaitė volgde een zomercursus van drieënhalve dag, maar raakte daar het grootste deel weer van kwijt toen ze vervolgens voor een maand op vakantie ging naar haar geboorteland. Nu volgt een individuele vervolgcursus, maar ze is niet zeker of die haar wel in staat stelt de ambtelijke vergadertaal te begrijpen. “Het is geen gewoon Nederlands wat daar gesproken wordt.” GM