De Universiteitsraad heeft dinsdag 26 april het ‘voorstel duurzaam mobiliteitsbeleid’ van het College van Bestuur (CvB) voorlopig afgeschoten. De belangrijkste reden: onvrede over invoering van het betaald parkeren voor medewerkers.

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zei Marc Schauten in de late namiddagzon, na afloop van de raadsvergadering. Hij had de schriftelijke stemmen door zijn handen zien gaan: voor, voor, tegen, voor, voor, voor. En net toen de econoom, die zich het felst van alle raadsleden tegen de mobiliteitsplannen had verzet, de hoop bijna had opgegeven, kwam er weer een hele rits ‘tegen’-stemmen. Genoeg, naar uiteindelijk bleek. Schauten, met een ondeugende blik in de ogen: “Hier is het college niet blij mee.”

Fiets

Meer medewerkers en studenten met fiets en openbaar vervoer naar de universiteit krijgen. Dat is kort samengevat de wens van het CvB. Medewerkers zouden daartoe vanaf 2013 €2,50 parkeergeld per dag moeten gaan betalen. Studenten zijn komend jaar al aan de beurt en moeten dan €1,50 per uur neertellen (met een maximum van tien euro per dag).

Aanslag

Dat schoot de Universiteitraad in het verkeerde keelgat. Er zou, met een jaarlijkse belasting van vier- tot vijfhonderd euro, sprake zijn van aanzienlijke aanslag op het salaris van medewerkers, zei Ben Bode (RSM). De maatregel werkt inkomensongelijkheid in de hand, stelde Tonny Krijnen (ESHCC). Het is nog te onduidelijk hoe de universiteit alternatieve vervoersmiddelen als de E-bike en het openbaar vervoer gaat stimuleren, meende Elke Geraerts (FSW). En waarom worden studenten en medewerkers ongelijk behandeld, vroeg student Rens van Rijn zich af.

Rug van autogebruikers

Momenteel komt bijna 40 procent van de medewerkers en meer dan 10 procent van de studenten met de auto. In 2013 moet dat respectievelijk 25 en 5 procent zijn. Collegelid Bart Straatman benadrukte dat een parkeerplaats jaarlijks tussen de twee- en drieduizend euro kost, en dat de autogebruiker in de plannen dus nog aardig wegkomt. Maar zijn repliek was niet genoeg om critici de wind uit de zeilen te nemen. Marc Schauten: “Een nieuw mobiliteitsbeleid is prima, maar niet over de rug van de autogebruikers.”

Instemmingsrecht

De tegenstem betekent niet dat het betaald parkeren definitief van de baan is. De bal ligt nu bij het CvB. De personeelsgeleding van de Universiteitsraad heeft instemmingsrecht, dus moet akkoord gaan voordat de mobiliteitsplannen bekrachtigd kunnen worden. Waarschijnlijk komt het CvB na beraad met een alternatief voorstel. Een tweede optie – als de bestuurders van geen wijken willen weten – is dat ze nogmaals een poging waagt om het medezeggenschapsorgaan te overtuigen.

Enige manier

Welke strategie het wordt, is nog onduidelijk. Bart Straatman was tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar. Eerder liet het Erasmus Facilitair Bedrijf (EFB), dat verantwoordelijk is voor de uitwerking van het mobiliteitsbeleid, al weten dat betaald parkeren “misschien wel de enige” manier is om mensen uit de auto te krijgen. GM