De Honours Class studenten van economie vroegen oud-topman van Schiphol Gerlach Cerfontaine gisteren het hemd van het lijf. Is leiderschap aangeboren, hoe blijf je gemotiveerd en hoe ga je om met steeds wisselende politieke visies die je bedrijfsvoering beïnvloeden?

Cerfontaine was te gast bij de studenten van de Bachelor Honours Class van de Erasmus School of Economics. Hij was de laatste spreker die ze de afgelopen collegejaar konden bevragen over het thema leiderschap. Eerder stonden onder anderen collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr en Jeroen van der Veer (oud-Shell) voor de studenten.

Gerlach Cerfontaine beantwoordt vragen van honours class studenten economie.

Gerlach Cerfontaine (foto: Sander Wieman)

Complex

Cerfontaine vertelde dat leidinggeven aan een luchthaven buitengewoon complex is. Niet alleen had hij te maken met boze buurtbewoners, maar ook met steeds wisselende visies vanuit de politiek. “We zijn tien jaar bezig geweest met de privatisering van Schiphol. Vele juristen en accountants waren er mee bezig. En op het laatste moment besloot de gemeente Amsterdam tegen te stemmen.”

D66

Ondanks zijn kritiek op de politiek, vertelde Cerfontaine ook uitgebreid over zijn eigen politieke betrokkenheid. Hij is een vooraanstaand lid van D66 en werd zelfs ooit gevraagd om minister van Economische Zaken te worden. Toen zei hij nee, of hij daar nu anders over zou denken, liet hij in het midden.

Leiderschap

Op de vraag van een studente of leiderschap aangeboren of aangeleerd is, was hij duidelijk. “Ik neig naar natuurlijke aanleg. Ik heb zelf namelijk geen enkele managementopleiding genoten en ben toch zo ver gekomen. Ik had daar bij veel adviseurs. Verder is het veel trial and error om een goede leider te worden.” WG