Zo houd jij de regie over een sollicitatiegesprek

Beste Bud,

Op allerlei websites lees ik sollicitatietips. Handig, maar die leest waarschijnlijk iedereen die een baan zoekt. Ik zoek een origineel advies, waar ik echt iets aan heb tijdens mijn sollicitatiegesprekken. Kun jij me daaraan helpen?

Myra

Beste Myra,

Goede vraag! Kennelijk ben jij op zoek naar iets waarmee je je kunt onderscheiden van andere sollicitanten. Mijn advies is kort maar krachtig: maak een eigen gespreksagenda. Dat doe je als volgt.

In de functieomschrijving staan persoonlijke eigenschappen die de werkgever zoekt in de sollicitant. Als jij die functie ambieert en ernaar solliciteert, betekent het dat jij van jezelf vindt dat je over die eigenschappen of kwaliteiten beschikt. Anders hoef je niet te solliciteren, toch?

Kies de drie belangrijkste gevraagde kwaliteiten uit en prent deze goed in je hoofd. Schrijf ze desnoods op. Bij elke kwaliteit bedenk je twee voorbeelden van situaties waarin jij die kwaliteit hebt getoond/gebruikt. Volgens de Starmethode werk je dat verder per kwaliteit uit. Dit doe je een paar dagen vóór het sollicitatiegesprek. Je herhaalt de drie kwaliteiten plus – in totaal – zes voorbeelden (twee per kwaliteit) enkele malen door deze hardop uit te spreken, desnoods als je voor de spiegel staat. In de spiegel kun je tegelijk je lichaamstaal zien en verbeteren. Na een paar dagen heb jij een paar soepel lopende teksten, die uiterst relevant zijn voor het gesprek.

Nu komt de belangrijkste tip. Repeteer de dag van het gesprek de drie kwaliteiten enkele malen, zelfs tot in de wachtruimte vlak vóór het gesprek. Doe dit desnoods in de toiletruimte. Zo concentreer jij je maximaal.

Ergens halverwege het gesprek, dat doorgaans een klein uur duurt, laat je de drie gememoriseerde kwaliteiten kort in je gedachten opkomen en je concludeert snel of je op de drie kwaliteiten aan het ‘scoren’ bent. Is dit het geval, prima. Is dit niet of onvoldoende het geval, neem dan initiatief en richt het gesprek in de richting van de drie kwaliteiten plus voorbeelden.

Het kan best zo zijn dat je de interviewer hiermee een handje helpt. Immers, hij/zij heeft tot taak die kwaliteiten met je te bespreken. En jij zit daar dan met een gevoel van zelfvertrouwen, want je hebt de regie in handen en hoeft alleen nog maar je voorbereide teksten voor te dragen. En dat voelt goed, zeker weten!

Veel succes, Myra.

Bud