Blind aankruisen of een bewuste politieke keuze?

Gisteren is Studentenkieswijzer.nl online gegaan. De kieswijzer geeft advies over de keuze op een politieke partij speciaal gericht op studenten en het onderwijs. Hoe maak jij de keuze voor een politieke partij?

Wesley Malipaard (20), student bedrijfeconomie

“Ik had nog niet van de Studentenkieswijzer gehoord. Het is wel goed dat er nu zo’n kieswijzer is, ik ga hem zeker gebruiken. Als student wil je natuurlijk weten wat de gevolgen zijn als het om de bezuinigingen gaat. Daarnaast is het, denk ik, een goede richtlijn voor veel mensen. Ik praat met mijn vrienden af en toe over de politiek, en nu door de verkiezingen misschien iets meer dan normaal. Het interesseert me echter niet op welke politieke partij zij stemmen en of ze wel gaan stemmen. Dat moeten ze zelf weten.

Mijn ouders stemmen al jaren op de VVD en ik doe dat ook. Dat zegt niet dat ik nu blind op de VVD stem; natuurlijk houd ik mijn ogen open voor andere en nieuwe partijen. Er is een nieuwe partij, Lijst 17, ontstaan uit de talentenwedstrijd van BNN. Zij zetten zich helemaal in voor jongeren. Ik weet nog niet precies wat hun standpunten zijn, maar daar ga ik zeker serieus naar kijken.”

Donna Soedarso (22), student CEMS

“De Studentenkieswijzer is voor mij een soort richtlijn. Door de kieswijzer ga ik kijken wat de standpunten zijn van de politieke partijen die bovenaan het advies komen te staan. Uiteindelijk maak ik daar een keuze uit. Het resultaat komt meestal overeen met mijn verwachting, dus het is eigenlijk meer een controle voor mezelf. De politiek vind ik erg saai en ben ik dus ook niet goed van op de hoogte. De keuze die ik maak, is hierdoor een keuze op de lange termijn. Gesprekken met mijn vrienden gaan nooit over de politiek. Op wie mijn ouders stemmen, vind ik wel interessant en neem ik volgens mij onbewust mee in mijn eigen keus voor een politieke partij.”

Silke Poortman (20), student IBA

“Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat iedereen gaat stemmen, zeker mijn vrienden. Ik praat regelmatig met hun over politiek, en ik vind het leuk om hen te overtuigen van mijn mening. Als je de kans krijgt om je mening te geven, moet je die kans grijpen. Een partij die zich specifiek inzet voor een groep, zal van mij nooit een stem krijgen. Zo zet Lijst 17 zich bijvoorbeeld in voor studenten, maar over vijf jaar ben ik geen student meer. Dat soort partijen valt voor mij af. Ik denk dat opvoeding ook een grote rol speelt. Ik stem op een andere partij dan mijn ouders, maar als je ouders PVV stemmen, zal jij echt niet je stem uitbrengen op GroenLinks. Het is goed dat er een Studentenkieswijzer is; die spreekt studenten denk ik meer aan en misschien stemmen zij hierdoor ook eerder.”MW