Is betalen om te mogen solliciteren normaal?

Beste Bud,

Een vriend had ergens gesolliciteerd en werd uitgenodigd voor een gesprek. Terloops werd hem verzocht eerst € 25 te voldoen. Is het tegenwoordig ‘normaal’ dat je moet betalen om op sollicitatiegesprek te mogen?

Milan

Beste Milan,

Ik hoop dat je vriend niet betaald heeft! Maar bij de huidige arbeidsmarkt verbaast het me niet dat dit soort praktijken de kop opsteekt. Je begrijpt: ik ben tegen.

Wie een baan wil moet er maar wat voor over hebben, schijnt de gedachte te zijn.

Ik vind het niet getuigen van respect voor de sollicitant, die toch al in de underdogpositie zit. En volgens de sollicitatiecode van de NVP (Nederlandse Vereniging voor Personeelmanagement en Organisatieontwikkeling) dient de werkgever de sollicitant met respect te behandelen.

Maar is het wel de werkgever die om geld vraagt? Het kan ook een intermediair zijn, zoals een uitzend-, detacherings- of werving & selectiebureau. Een uitnodiging door zo’n  bureau kan betekenen dat je voor een concrete vacature wordt gevraagd, maar het kan ook gaan om een informatiebijeenkomst of een training. Ook kan het een verkapt selectief assessment zijn, onder het mom van een sollicitatietraining. Na afloop hoor je dan of ze je goed genoeg vonden in vergelijking met andere sollicitanten, die evenmin de ware bedoeling van de bijeenkomst kenden. En voor hun inspanningen vragen dergelijke bureaus dan een bijdrage.

Hoe dan ook, in alle gevallen ben ik ertegen aan sollicitanten een bijdrage te vragen. Een geslaagde bemiddeling levert een intermediair al gauw meer dan 20 procent van het bruto jaarsalaris van de kandidaat op. En dat lijkt me ruim voldoende.

Andere tijden, andere zeden. Niet zo lang geleden was het gebruikelijk de reiskosten van de sollicitant te vergoeden. Ik heb de indruk dat deze gewoonte in onbruik is geraakt.

Nog sterker: enkele jaren geleden kregen computerexperts € 5 per minuut betaald om te komen solliciteren! Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Het bedrijf in kwestie wilde ermee opvallen, en dat is gelukt.

Kortom: niet betalen!

Bud

Reageer