Zijn EUR-studenten orgaandonor?

Sociale netwerksite Hyves is in april gestart met een campagne om orgaandonoren te werven. Wat vinden studenten aan de EUR van deze campagne? Zijn zij orgaandonor?

Catherine Reinards, student fiscaal recht

“Het is een goede actie van Hyves en ik denk dat ze op die manier de juiste doelgroep bereiken. Daarnaast zijn organen van jongeren ook waardevoller dan van oudere mensen, aangezien ze door de leeftijd langer mee zullen gaan. Ik wil orgaandonor zijn, ook voor onderzoek van bijvoorbeeld kanker. Maar ik heb toen op het formulier ingevuld dat mijn ouders die beslissing voor mij maken. Dat vond ik wel lekker gemakkelijk, aangezien mijn mening misschien verandert in de loop der tijd. Het zou goed zijn om niet alleen op je achttiende jaar een formulier toegestuurd te krijgen, maar ook nog een keer vijf jaar daarna. Tijdens je studententijd ga je er namelijk meer over nadenken.

Er zou best nog meer aandacht besteedt mogen worden aan orgaandonatie. Daarom is het goed wat Hyves doet. Ik vind de Hyves-gadget alleen wel belachelijk. Dan vragen ze aan mijn Hyves-vrienden of zij mijn leven zouden redden. Natuurlijk willen ze dat, alleen orgaandonatie is weer net even iets anders. Dat had van mij dus op een andere manier gemogen.”

Mario Arts, student bedrijfskunde

“Sinds mijn achttiende ben ik donor naar aanleiding van de brief. Ik wil alles afstaan. Als ik er niet meer ben en ik kan iemands leven redden of aangenamer maken, dan doe ik dat graag. Ik denk dat die brief na een aantal jaar nog een keer gestuurd moet worden. Volgens mij weten dan veel meer studenten of ze orgaandonor willen zijn dan wanneer ze op hun achttiende de brief krijgen. Op Hyves heb ik niet gemerkt dat ze met een campagne bezig zijn over orgaandonatie. Dat is ook niet zo heel gek, aangezien ik niet zo vaak op Hyves zit. Ik denk dat ze op die manier wel de juiste doelgroep bereiken. Misschien moeten ze dat ook doen via Facebook en Twitter. Dan heb je net weer een oudere doelgroep waarbij je het onder de aandacht brengt.” MW

Aimee van der Linden, student fiscaal recht

“Ik kreeg rond mijn achttiende verjaardag een formulier voor donorregistratie en heb daarop ingevuld dat mijn ouders moeten beslissen. De band met mijn ouders is nu nog heel close en zij weten wat ik wil als ik nu bijvoorbeeld een ongeluk zou krijgen. Over een aantal jaar maak ik wel een definitieve keuze zonder mijn ouders hierbij te betrekken. Dan vul ik in dat ik alles af wil staan, behalve voor medisch onderzoek. Geneeskundestudenten krijgen met zijn vijven een lijk en moeten dan maar een beetje gaan snijden. Dat vind ik echt oneerbiedig. Zo wil ik niet behandeld worden.