Is starten met een traineeship een goed idee?

Beste Liliane,

Hierbij nog wat extra informatie over traineeships.

Deze week aandacht voor de kenmerken van traineeships. Een traineeship herken je aan:

1. een combinatie van werken en leren

2. ontwikkeling van vakinhoud en vaardigheden

3. roulatie door de organisatie heen

4. gegarandeerde begeleiding

5. bepaalde tijdsduur

Als trainee werk je in verschillende vakgebieden, binnen uiteenlopende afdelingen en soms in verschillende vestigingen van de organisatie. Je werkt aan concrete projecten met vooraf bepaalde doelstellingen en naarmate het traineeship vordert nemen je verantwoordelijkheden toe. Met andere woorden: een traineeship is geen stage.

Een goed traineeship biedt een gedegen opleidingsprogramma met de focus op vakinhoud en vaardigheden. Vaak is dit programma vooraf bekend, soms is het individueel maatwerk. In het laatste geval adviseer ik goede afspraken te maken over de opleidingsfaciliteiten. Het type traineeship bepaalt of er meer op vakinhoud (bijvoorbeeld bij een financieel traineeship) of meer op vaardigheden (bijvoorbeeld bij management traineeships) wordt gefocust.

De duur van een traineeship varieert van enkele maanden tot drie jaar. De meeste traineeships duren ongeveer twee jaar. Daarin verander je per half jaar van functie en afdeling.

De begeleiding is van groot belang, want deze is bepalend voor je persoonlijke groei. Je krijgt begeleiding op de werkvloer maar ook daarbuiten. Bij een leidinggevende of senior collega kun je terecht met vakinhoudelijke vragen. Voor je persoonlijke ontwikkeling wijst de organisatie een mentor van buiten de dagelijkse werkprocessen toe. Soms is dat een externe coach. Doorgaans wordt hierbij een POP gebruikt, een Persoonlijk Ontwikkelings Plan.

Tenslotte een tip: zoek uit hoeveel tijd het traineeship besteedt aan opleiding. Een absolute ondergrens vind ik 10 procent, dus een halve dag per week. Meer is mooi.

En als laatste: vraag een huidige of oud-trainee te spreken en informeer naar diens ervaringen en loopbaanverloop.

Succes!

Bud

Reageer