Begin ik voor of na mijn afstuderen met solliciteren?

 

Beste Bud,

Over ongeveer een half jaar hoop ik af te studeren. Ik vraag me af of ik er goed aan doe nu al te beginnen met solliciteren of kan ik beter wachten en eerst afstuderen? Ben ik dan niet te laat?

Dennis 

Beste Dennis,

Inderdaad, dan ben je te laat, of in elk geval aan de late kant. Een sollicitatieprocedure begint met oriëntatie. Oriëntatie op jezelf (wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?) en op de arbeidsmarkt (welke banen passen bij mij?). Pas daarna komt het solliciteren.

De oriëntatiefase neemt doorgaans behoorlijk veel tijd in beslag. Ook de sollicitatieprocedure kan lang duren. Als je pas na het behalen van je bul gaat nadenken over je loopbaan zou het zomaar een half jaar kunnen duren voordat je aan je baan kunt beginnen, en soms zelfs langer. Je studie en afstudeerrichting spelen hierin uiteraard ook een rol. Sommige studies bieden nu eenmaal meer perspectief.

Een ander aspect is dat je studiefinanciering ophoudt en je dus baantjes zult moeten zoeken, die tijd en energie kosten. Tijd en energie die ten koste van je sollicitatie-inspanningen gaan, waardoor het allemaal nog langer duurt voordat je in je eerste echte baan begint.

Mijn advies: denk tijdens je studie regelmatig na over je loopbaan, spreek mensen die al werken over hun baan en stem je studie af op wat je er later mee wilt. Een afspraak met de loopbaanadviseur, het volgen van een loopbaantraining en het lezen van een boek over loopbanen bevorderen een vlotte overgang tussen studie en loopbaan.

Bud

Reageer

Begin ik voor of na mijn afstuderen met solliciteren?

Beste Bud,

Over ongeveer een half jaar hoop ik af te studeren. Ik vraag me af of ik er goed aan doe nu al te beginnen met solliciteren of kan ik beter wachten en eerst afstuderen? Ben ik dan niet te laat?

Dennis