Begin ik voor of na mijn afstuderen met solliciteren?

 

Beste Bud,

Over ongeveer een half jaar hoop ik af te studeren. Ik vraag me af of ik er goed aan doe nu al te beginnen met solliciteren of kan ik beter wachten en eerst afstuderen? Ben ik dan niet te laat?

Dennis 

Beste Liliane,

Kort en krachtig: geen goed advies! Om verschillende redenen.

De selectieprocedures voor traineeships zijn doorgaans behoorlijk pittig. En ‘Ik weet nog niet wat ik wil’ klinkt niet echt overtuigend. Daarmee red je het niet. Recruiters willen weten waarom je WEL iets wilt, niet waarom je iets NIET wilt, en dat geldt zeker voor een traineeship.

Daarnaast zijn traineeships vaak breed van opzet. D.w.z. de trainee komt met uiteenlopende afdelingen, werksoorten en medewerkers in aanraking. Vandaar dat kandidaten over een aantoonbaar brede interesse moeten beschikken. En over de nodige flexibiliteit en sociale en communicatieve vaardigheden. En als dat niet jouw sterke punten zijn, dan heb je weinig kans de selectie te overleven.

Belangrijk zijn ook de verschillen tussen de traineeships. Een financieel traineeship ziet er heel anders uit dan een management traineeship. Om nog maar te zwijgen van de meeste traineeships bij de overheid, die opleiden voor een beleids- of staffunctie.

Kortom, wil je in aanmerking komen voor een traineeship, dan vergt dat een zeer gedegen voorbereiding.

Dat neemt niet weg dat een traineeship een mooie start van je loopbaan betekent. De onderneming investeert aanzienlijk in haar trainees en het traineeship is te beschouwen als het begin van het management development (MD) programma van de organisatie.

Omdat een academicus zich na de studie nog vele jaren verder zal moeten ontwikkelen ga ik de volgende week dieper in op je vraag: op overeenkomsten en verschillen tussen traineeships en waarop de aspirant-trainee moet letten bij zijn keuze.

Vriendelijke groet,

Bud

Reageer

Is starten met een traineeship een goed idee?

Beste Bud,

Binnenkort studeer ik af en het kiezen van mijn eerste baan valt mij zwaar. Ik weet niet wat te kiezen, los van de vraag of de arbeidsmarkt van nu wel zoveel te kiezen biedt. Vrienden adviseren te gaan voor een traineeship, omdat ik dan mijn keuze een poosje kan uitstellen. Is dat een goed advies?

Liliane