Reizen of studeren?

Scholieren nemen vaker een jaartje vrij voordat ze naar de universiteit of hogeschool gaan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe reislustig zijn EUR-studenten?

Joost Likkel, masterstudent Finance & Investment

“Op reis gaan is goed voor de communicatieve vaardigheden. Zeker als je alleen gaat – waar ik voor zou kiezen – zul je jezelf moeten vermaken en zul je moeilijke momenten kennen. Volgens mij is het ieders ideaalbeeld om te reizen. Bij mij is het er alleen nog niet van gekomen, omdat ik steeds andere prioriteiten had. Ook heb ik nu een vriendin, waardoor het moeilijker is om een half jaar weg te gaan. Ze zou er waarschijnlijk niet blij mee zijn.

Ik zie nog een klein kansje om er nog eens op uit te trekken. Als ik na mijn afstuderen in augustus geen baan kan vinden, zou ik best voor één of twee maanden naar Australië of New Zeeland willen. Daar is de cultuur ingericht op reizigers en is het veiliger dan in bijvoorbeeld Zuid-Amerika.”

Lynn Stroo, eerstejaars geschiedenis

“Na mijn studie journalistiek heb ik een half jaar in een hotel in Zwitserland gewerkt, want een baan in de journalistiek vinden was niet eenvoudig. Ik had op dat moment niet veel geld, dus kon niet ver weg. Daarom werd het Zwitserland. Omdat ik 3 à 4 dagen werkte, was er voldoende tijd om te reizen. Ik ben ook in Oostenrijk en Italië geweest. Ik vond het fijn om zo dicht in de natuur te leven. Het is rustgevend. Aan de andere kant heb ik avontuurlijke dingen gedaan, zoals bergbeklimmen en op gletsjers gewandeld.

Ik ben in mijn eentje naar de Alpen vertrokken en daardoor ben ik zelfstandig geworden. Ook heb ik mijn Duits opgehaald. Ja, ik raad iedereen zo’n ervaring aan. Het is alleen lastig om na terugkomst weer op te starten in Nederland. Ik had best heimwee naar Zwitserland.”

Diederik Francoys, tweedejaars IBEB

“Na mijn eindexamen op de middelbare school heb ik het wel met mijn ouders over reizen gehad. Ik moest met een goed doordacht plan komen, vonden ze. Dat had ik niet en bovendien had ik gewoon veel zin om te gaan studeren.

Eigenlijk spreekt reizen me niet zo aan. Die backpackoorden met andere backpackers, dat zie ik mezelf niet doen. Zelfs vrienden die wel hebben gereisd, kunnen me met hun enthousiaste verhalen niet warm maken. Wel wil ik tijdens mijn studie graag stagelopen in het buitenland, het liefst in de Verenigde Staten of Japan. In ieder geval in een grote stad. Ook wil ik later best in het buitenland wonen, maar niet voor altijd. Een buitenlandervaring is goed voor je zelfstandigheid, want je bent op jezelf aangewezen.” LJ