Binnen twintig minuten was het H-gebouw op campus Woudestein leeg, en stonden honderden  medewerkers te kleumen op het Carillonplein. Het bleek op 24 november te gaan om een ontruimingsoefening.

Het regent, en collega’s staan in groepjes te wachten tot ze weer naar hun warme werkplek terug mogen keren. De ontruimingsmedewerkers in fluorescerend gele hesjes zorgen ervoor dat iedereen van een bepaalde afdeling zijn of haar kamer op tijd verlaat. Mensen van de BHV (Bedrijfs Hulpverlening) wijzen alle medewerkers de weg en geven via walkietalkies aan de groepsleider door welke verdiepingen leeg zijn. Na ongeveer twintig minuten is het gebouw ontruimd,  en is de oefening ten einde.

Communicatie moet beter

In de BHV-ruimte in het P-gebouw volgt een korte evaluatie. Volgens de coördinator van de ontruimingsoefening, John Mulder, kan de interne communicatie beter. “Van sommige afdelingen hebben we niet vernomen wanneer ze leeg waren, dus dat moet de volgende keer beter.”

Ook bleek dat op de dertiende verdieping een man met hartproblemen niet op eigen houtje naar beneden kon komen. Mulder: “In zo’n geval moet de man zelf, of de ontruimingsmedewerker dit melden aan de groepsleider. Die kan dan hulp sturen om de man bijvoorbeeld op een stoel naar beneden te dragen.”

Ontruiming is jaarlijks

Elk gebouw op de campus wordt ieder jaar een keer ontruimd. Eens per jaar worden de ontruimingsmedewerkers van een gebouw gebrieft. “In een collegezaal vertel ik in een uurtje hoe een oefening in z’n werk gaat, wat de oorzaken kunnen zijn en wat er van hem of haar verwacht wordt”, legt Mulder uit. LJ