Op een eventuele uitbraak van de Mexicaanse griep is de Erasmus Universiteit voorbereid. Een voorlichtingssite staat online en een speciaal calamiteitenteam komt tweewekelijks bijeen.

“Hoe het zal ontwikkelen en in hoeverre het virus ons zal treffen, valt niet in te schatten”, zegt Cora Boele, lid van het calamiteitenteam en werkzaam op de afdeling marketing en communicatie. “Maar het zal ons niet overvallen.”

Website

Om medewerkers en studenten goed op de hoogte te houden van de actuele situatie, is een speciale voorlichtingssite online gezet. Hierop staan tips, evenals contactgegevens voor vragen. Ook wordt verzocht om direct melding te maken, mocht je getroffen te zijn door Mexicaanse griep. “Wij bekijken dan in wat voor functie iemand werkt, publiek of niet, en bepalen welke actie er moet worden ondernomen”, aldus Boele.

Actuele situatie

Rampenscenario’s en bijbehorende rampenplannen liggen niet klaar. Wel komt het team elke twee weken bij elkaar om de actuele situatie te bekijken. “En mocht er een uitbraak plaatsvinden, in Nederland of hier, dan zullen we adequaat en snel reageren”, benadrukt Boele. Van alarmerend nieuws zullen alle EUR-studenten en –medewerkers direct op de hoogte worden gesteld. MM

Wat kun jij doen?

Het griepvirus verspreidt zich door praten, hoesten of niezen. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop of telefoontoestel. Daarom:

•    Voorkom contact met mensen die griep hebben.

•    Neem algemene hygiënemaatregelen in acht (regelmatig handen wassen met zeep en gebruik papieren zakdoeken).

•    Ventileer je werkplek goed (raam open, deur open, even doortochten).

•    Raadpleeg je huisarts telefonisch bij griepverschijnselen, zoals koorts, hoesten, benauwdheid. •    Hervat je werkzaamheden of studie niet eerder dan na overleg met je huisarts.