Rotterdamse studenten kunnen een appartement huren in gerenoveerde panden aan de Dordtselaan. Zij krijgen korting op de huurprijs als zij zich minimaal vier uur per week inzetten voor de laan en haar bewoners.

Het initiatief genaamd Studentenkwartier heeft als doel om de laan weer te laten opbloeien. Studenten die zich mengen met de overige bewoners geven de wijk een nieuwe impuls denkt ambassadeur van Studentenkwartier, Inge Vollaard. Zelf woont zij al in de Dordtselaan.

Gebruik studiekennis

Volgens de tweedejaars student geschiedenis aan de EUR is het de bedoeling dat studenten hun studie gebruiken bij het opzetten van projecten. “De opgedane kennis kan vaak meteen omgezet worden in de praktijk. Op termijn zal het initiatief worden gekoppeld aan het onderwijs en kunnen er naast de huurkorting ook studiepunten verdiend worden”, legt zij uit.

Pionieren

De studenten die in juli de eerste opgeleverde woningen tegenover de Maassilo betrekken, zullen de basis leggen voor een vernieuwde Dordtselaan. “Als pioniers zetten zij de lijnen uit van projecten waar de nieuwe lichting studenten mee aan de slag kan”, vertelt de ambassadeur enthousiast.

Studentenrestaurant

Toekomstige Dordtselaanbewoners kunnen meewerken aan het ontwikkelen van studentenvoorzieningen, zoals een studentenrestaurant of het opzetten van een festival als de Tour de France in 2010 door de laan trekt. Studenten gaan ook onderzoek doen naar hoe zij buurtbewoners kunnen ondersteunen op bijvoorbeeld juridisch of medisch gebied.

De nieuwe studentenappartementen hebben een gemiddelde oppervlakte van 21 vierkante meter en zijn voorzien van internetaansluiting, gas en licht, kabelaansluiting voor tv en radio, kooktoestel en wasmachine. De huur en servicekosten bedragen dan € 355,00 exclusief de korting van ongeveer 8 procent per maand op de huurprijs.

Kennismakingsgesprekken

Het Studentenkwartier houdt kennismakingsgesprekken met studenten die zich aanmelden. Daarin wordt gevraagd naar hun motivatie en hoe betrokken zij zich voelen bij de Dordtselaan. Tot nu toe hebben zich vooral studenten gemeld die houden van aanpakken en al vrijwilligerswerk doen, meldt Vollaard. LS