Een nieuwe groep internationale studenten komt in september aan in Rotterdam. Zal er voor hen genoeg woonruimte zijn?

Afgelopen september werd duidelijk dat er meer buitenlandse studenten waren dan dat er woonruimte was. De universiteit bleek geschrokken en stelde een onderzoekscommissie in, geleid door emeritus hoogleraar Arthur Ringeling. Hij oordeelde dat de universiteit gefaald had in het huisvestingsbeleid.

De universiteit en woningcorporatie Stadswonen hebben nu gereageerd op het rapport van de commissie Ringeling in een gezamenlijke verklaring die te lezen staat op de website van Erasmus Magazine. Wat betreft het aantal kamers schrijven ze dat Stadswonen zich verplicht heeft tot het ter beschikking hebben van 450 kamers in september. Tegelijk erkennen ze dat het aantal internationale studenten groeit en dat de universiteit en Stadswonen daarom werken aan het verhogen van de huisvestingscapaciteit.

Aanspreekpunt op campus

Deze toename zal vooral op de campus gerealiseerd worden. Kees Lansbergen van het Erasmus Facilitair Bedrijf (EFB) kondigde onlangs verrassend aan dat het F/G-gebouw eindelijk bewoond gaat worden. Dit betekent 109 extra kamers. Lansbergen zegt overigens ook 65 andere extra ruimtes gereserveerd te hebben. Daarnaast zal hij samen met Bas Takens, ook van het EFB, het centrale coördinatiepunt voor huisvesting zijn deze zomer, ook een aanbeveling uit het rapport Ringeling. Afgelopen september ontbrak het aan een centrale regie en communicatie. Voor de internationale studenten is er een verbeterde website, te vinden op de Engelstalige homepage van de EUR.

Vieze kamers

Er waren dit jaar ook klachten over de woonruimtes. Deze waren vies en slecht onderhouden. Bovendien konden studenten niet tussentijds verhuizen. Alle problemen staan nu op de kaart bij de universiteit en Stadswonen en dat lijkt goed nieuws voor de nieuwe lichting internationale studenten. IBA-student Barnabé Lacroix, die eerder namens de studenten kritiek uitte op Stadswonen, ondertekende ook met instemming de gezamenlijke reactie van de EUR en Stadswonen op het rapport Ringeling. KL