Een driekoppig team masterstudenten van de Rotterdam School of Management heeft 30 mei de European Business Plan of the Year Competition in Lissabon gewonnen. Daar presenteerden ze hun plan om van de zomer veilig je spullen achter te kunnen laten op het strand.

Waren die er nog niet, strandkluisjes? Teamcaptain Hélène de Saint Front (23), die bij RSM studeert: “Simpele ideeën zijn vaak de beste. In Portugal en in Spanje hebben ze geen kluisjes, zeker niet met pincode, zoals je hier op de campus in de sporthal hebt. In Nederland had je wel de Rabobankkluisjes, maar dat werkte niet goed omdat er geen toezicht was. Ze werden ook gebruikt voor opslag van drugs. Tien procent van de strandbezoekers krijgt te maken met diefstal. Mijn eigen tas is ook een keer op het strand gestolen.”

Miljoenenomzet

Davy Bour en André Amaral, ook allebei 23 jaar, zijn de andere twee in het team. Ze gaan deze zomer hun plan werkelijk uitvoeren in Spanje en Portugal met 15 bewaakte kluisjes. Een bedrijf in Nederland zal de kluisjes fabriceren. De studenten denken ook al een stap verder. De Saint Front: “De ruimte op de kluisjes kan gebruikt worden voor reclame. Een ander idee is een soort ‘Surprise Box’: als een gebruiker bij het openen iets vindt in zijn kluisje, wint hij daarmee een reisje naar Ibiza bijvoorbeeld.” Maar ook al zonder deze ‘verbeteringen’ in de toekomst: “We kunnen in drie jaar tijd al wel een paar miljoen euro omzetten.”

Financial Times

Eigenlijk was de wedstrijd in Lissabon louter voor MBA-studenten bedoeld. Maar RSM zag de meeste kans in het plan van de drie masterstudenten die de competitie aan de EUR wonnen. In Lissabon deden elf teams vanuit heel Europa mee. De drie van RSM wonnen de pitch en de presentatie met hun opgestarte bedrijf Redpack Beachlockers. Ze kregen een bedrag van 3500 euro als stimulans. De Saint Front: “Dat is niet zo veel. Maar we kregen wel publiciteit door de wedstrijd. We stonden in de Financial Times. En Steven Lewis, een groot zakenman die een soort Sillicon Valley wil opzetten in Portugal, vond ons zulke leuke mensen dat hij wellicht met ons samen wil werken!” DR