Studenten zijn slecht op de hoogte van hun rechten. De helft weet niet wat de huurcommissie is en driekwart denkt dat onderwijsinstellingen extra geld mogen vragen voor een verplichte excursie.

Dat blijkt uit een onderzoekje van de Landelijke Studenten Vakbond. De vakbond maakt de resultaten openbaar om aandacht te vragen voor zijn ‘Check Je Rechten Tour’. De LSVb doet steden aan die nog geen eigen vakbond hebben. Zodoende stonden op 9 juni de juridische medewerkers van de LSVb op de campus van de EUR.

Snelle oplossing

Studenten konden er meteen terecht met hun probleem, dat soms ter plekke opgelost kon worden. Volgens János Betkó, vice-voorzitter van de vakbond, hoeven de medewerkers studenten soms alleen door te verwijzen, maar ze kunnen ook helpen bij het opstellen van een juridische brief.

Stufi

De meeste vragen van studenten over hun rechten zijn in te delen in drie categorieën. De eerste is huurrecht. Studenten willen weten of ze teveel betalen, hoeveel hun huur mag stijgen en hoe ze ruzie met de huisbaas moeten oplossen. De tweede categorie is bindend studieadvies en de laatste is studiefinanciering.

Resultaten

Voor het onderzoek hebben 252 studenten een online enquête ingevuld. Het zou kunnen dat het in werkelijkheid nog slechter is gesteld met de kennis van studenten. Bestuurlijk actieve studenten waren namelijk oververtegenwoordigd in de steekproef en het ligt voor de hand dat actievelingen beter van hun rechten op de hoogte zijn dan anderen. Tachtig procent van de respondenten studeert aan een universiteit, twintig procent aan een hogeschool. HOP/LS