Studiekiezers hebben niets aan glossy voorlichtingsfolders vol breed lachende studenten, zeggen de scholieren- en studentenbonden. Ze willen intakegesprekken, summer schools en meeloopdagen, en daar moet minister Plasterk voor zorgen, vinden ze.

In een verwijzing naar de bekende – en soms misleidende – promotiefolders overhandigden ze minister Plasterk gisteren een grote glimmende brochure met daarin aanbevelingen voor een betere studie- en beroepskeuzebegeleiding. “Waar de nadruk zou moeten liggen op inhoudelijke informatie, wordt voorlichtingsmateriaal nu vaak gebruikt als lokkertje”, zeggen de voorzitters van studentenbonden ISO en LSVb, de belangenorganisatie JOB voor mbo’ers en het scholierenplatform LAKS.

Volgens cijfers van de bonden vindt 73 procent van de studenten de voorlichting over hun studie achteraf te positief. Eerlijke informatie, maar ook intakegesprekken, summer schools en een buddysysteem maken de overstap naar het studentenleven gemakkelijker, denken de organisaties. 

Ook willen ze scholieren de mogelijkheid geven op willekeurige momenten met studenten mee te lopen, en niet alleen op door de instelling georganiseerde dagen. Want volgens de bonden hebben scholieren veel meer vertrouwen in voorlichting door studenten dan in de promotiepraatjes van de universiteit, hogeschool of het roc: “Scholieren willen geen toneelspel maar een reëel beeld.” HOP