Woonminister Van der Laan ziet weinig in het voorstel om kamerbewoners net als vroeger in aanmerking te laten komen voor huurtoeslag. Hij wacht het onderzoek naar de kamernood nog af, maar temperde gisteren vast de hooggespannen verwachtingen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van CDA en PvdA om de in 1997 afgeschafte huursubsidie voor kamerbewoners opnieuw in te voeren. Niet voor alle bewoners – dat voorstel werd in 2002 al afgeschoten – maar alleen voor kamerhuurders bij woningcorporaties. Dat is minder fraudegevoelig en hoeft de overheid volgens voorstanders helemaal niets te kosten. De huurtoeslag ligt lager dan die voor zelfstandige studentenwoningen en de kamers – zonder eigen badkamer of keuken – zijn bovendien goedkoper en sneller te bouwen.

Eerst onderzoek

Maar minister Van der Laan was gisteren niet te vermurwen. “Ik wil op basis van feiten, cijfers en argumenten deze discussie voeren en die wijzen op dit moment helemaal niet in de richting van huurtoeslag”. De minister wil het onderzoek naar de kamernood afwachten en schuift de beslissing daarmee door naar december.

Oneerlijk

Ook als de nieuwe cijfers de Kamer gelijk geven, blijft een bezwaar van de minister overeind. Hij vindt het niet eerlijk om huurtoeslag alleen mogelijk te maken voor studenthuurders bij woningcorporaties, en niet voor studenten die in een huis van een private verhuurder wonen. Daar hadden de voorstanders gisteren nog niet van terug.

Stijgende servicekosten

De minister beloofde ook te kijken naar de stijgende servicekosten voor studenten. Studentenvakbond LSVb waarschuwde gisteren dat deze door nieuwe milieubelastingen met 350 euro per jaar omhoog kunnen gaan. Van der Laan gaat in overleg met de betreffende ministers en laat voor de zomer weer van zich horen. HOP