Internationale studenten hebben iemand nodig die hen wegwijs maakt op de Erasmus Universiteit en in het stadsleven, vindt de Erasmus School of Economics (ESE). Samen met Erasmus Student Network (ESN) en de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR) start de faculteit deze zomer een ‘buddy programme’.

In het programma kunnen economiestudenten zich opgeven als ‘maatje’ van internationale eerstejaars IBEB-studenten of nieuwe internationale (pre)master- of uitwisselingsstudenten.

Gedurende de zomermaanden en in de eerste week van het nieuwe collegejaar helpen zij de studenten met bijvoorbeeld het zoeken van de informatiebalie in de economische faculteit, het openen van een bankrekening en kennismaken met het Rotterdamse studentenleven. Elaine Rouwet, initiatiefnemer vanuit de ESE, hoopt dat de studenten elkaar en de stad na deze periode beter hebben leren kennen en dat de buddy’s daarnaast leuke internationale contacten hebben opgedaan.

Activiteiten

Om de studenten nader tot elkaar te brengen, organiseert de ESE samen met ESN en de EFR activiteiten. Omdat er sprake is van twee doelgroepen, de eerstejaars IBEB en de oudere master- en uitwisselingsstudenten, zijn er twee verschillende activiteitenprogramma’s. Zo gaan de eerstejaars IBEB mee op het EFR-kennismakingsweekend en worden er borrels en mogelijk ook een city tour georganiseerd. De ESN regelt de activiteiten voor de oudere doelgroep, waaronder een tocht met de Spidoboot door de havens van Rotterdam met aansluitend een diner.

Interviews

De studenten zullen worden gematcht op basis van een interview. “In juni gaan wij samen met de EFR en ESN de kandidaten interviewen. Zo kunnen wij beoordelen hoe studenten het beste gekoppeld kunnen worden”, aldus Rouwet.

Rouwet denkt dat er zeker behoefte is aan een buddy programma. “Uitwisselingsstudenten ervoeren in het buitenland hoe vervelend het was totaal onbekend te zijn. Een van onze uitwisselingsstudenten ontdekte in het buitenland zo’n programma en zodoende onstond het idee om ook zoiets op te starten.” Vanaf deze zomer is dat het geval. PJ

Wil je buddy worden? Schrijf je hier in

Foto Paula Delfos