Huurders verwachten dat de huurprijzen voor studentenkamers blijven stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van Kamernet.nl. Tegelijkertijd start de Huurcommissie een website waar, op een gemakkelijke manier, gecontroleerd kan worden of er te veel voor de woonruimte betaald wordt.

De Huurcommissie heeft de online test ontwikkeld, omdat verhuurders regelmatig te veel huur of te hoge servicekosten in rekening brengen. Na het invullen geeft de online checkup huurders een aantal punten voor hun woonruimte. Hoe meer punten, des te hoger de maximale huurprijs mag zijn. Met de resultaten van de huurprijscheck kunnen de huurders lagere prijzen afdwingen. Als de verhuurder niet instemt met het voorstel van een huurprijs volgens de richtlijnen van de Huurcommissie, kan de organisatie ingeschakeld worden.

Daadwerkelijk verlaagd

De resultaten die de huurcommissie bewerkstelligd heeft de afgelopen jaren liegen er niet om: bij 40 procent van de aanvragen werd daadwerkelijk de maandelijkse huur verlaagd. Gemiddeld scheelde dat 80 euro per maand.

De test komt in een tijd waarin, volgens het onderzoek van Kamernet.nl, 40 procent van de huurders verwacht dat de huurprijzen alleen nog maar zullen stijgen. 31 Procent heeft al een brief ontvangen dat er een huurverhoging per 1 juli aanstaande doorgevoerd zal worden. De daling van energiekosten dit jaar heeft de huurders niet optimistischer gemaakt: maar 9 procent verwacht daardoor een verlaging in de maandelijkse woonlasten.