Het is een bedrukkend warme maandagmiddag in Rotterdam. Op het Binnenwegplein eten de mensen al zwetend hun patat van Bram Ladage. Tussen hen door lopen drie studenten van ‘Studentendesk’ van het Rode Kruis. Ze delen hen vergeet-mij-nietjes van stof uit, want vandaag, 25 mei, is het de ‘dag van het vermiste kind’.

Landelijk worden, deze maandag, door dertig studenten van ‘Studentendesk’ vergeet-mij-nietjes uitgedeeld die men op hun borst kan spelden. De stoffen bloem staat sinds 1979 als symbool voor de ‘dag van het vermiste kind’.

Bewustmaken

Er worden 604 kinderen in Nederland vermist. Een fikse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen nog 353 vermiste kinderen werden geteld.“Wij willen mensen bewustmaken van het feit dat er zoveel kinderen vermist worden”, meldt Marijn Knulst, pas afgestudeerd in de psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en medewerker van ‘Studentendesk’. “Niet veel mensen zijn bekend met deze dag.”

“Zeg maar gerust niemand”, weet Semih Tuna, derdejaars bedrijfseconomie en collega van Knulst. Dan lachend: “Als ik zeg dat ik van het Rode Kruis ben, zegt men: ‘moet ik geld betalen? Dan hoeft het niet hoor.’ Zodra ze horen dat het gratis is, willen ze wel zo’n bloem.”

De mensen vinden het een leuke actie, hebben de drie bedrijvige studenten ervaren. “Ze spelden de bloem meteen op. Ik hoop dat ze het vanavond tijdens het avondeten er nog over hebben”, aldus Tuna.

Wanneer Knulst een kale man met een flinke bierbuik en een grote neus aanspreekt terwijl hij op een bankje onderuit gezakt zit, krijgt zij een chagrijnige blik. “Wilt u een vergeet-mij-nietje?”, vraagt zij lief nadat zij haar verhaal heeft gedaan. “Nee”, bromt de man. Knulst is verbijsterd. “Waarom dan niet?”

“Ik mot dat ding niet”, aldus de man; hij wendt zijn gezicht af. Het is één van de weinig negatieve reacties. PJ