Een kraakverbod kan als pressiemiddel gebruikt worden tegen pandeigenaren, zegt de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus van Wonen en Ruimtelijke Ordening. Dit zei hij maandagavond in Arminius bij het debat over kraken in de havenstad.

Enerzijds is de gemeente niet tegen het kraakverbod, omdat leegstand van panden niet goed is voor de stad. Aan de andere kant moeten krakers respect hebben voor het eigendomsrecht. Door leegstand aan te pakken, krijgen krakers minder kans om panden te betrekken, dus dat is het startpunt volgens de wethouder. “Pandeigenaren moeten eerder een nieuwe bestemming voor de ruimte vinden, maar lukt dat niet binnen de afgesproken periode, dan mag het pand alsnog gekraakt worden”, is de pragmatische visie van Karakus.

Wetsvoorstel

De Tweede Kamer neemt voor de zomer een besluit over het invoeren van een kraakverbod. Dit verbod maakt het strafbaar om een pand te kraken, óók als het een jaar leeg staat. Uiteraard is dit tegen het zere been van de vele krakers in de zaal, maar ook socioloog aan de EUR Hans Spruijt nam het voor de krakers op. “Er is een klein deel dat overlast veroorzaakt, maar de meesten leven als gewone huurders, knappen hier en daar iets op en investeren in elkaar en in de buurt.” Karakus laat overigens weten dat het wetsvoorstel zoals het er nu ligt, niet wordt ingevoerd in Rotterdam.

Woningnood

Ook kraker en initiatiefnemer van kraakpetitie.nl, Aetzel Griffioen, probeert het negatieve beeld van krakers om te buigen. Regelmatig krijgt hij bijval van de krakers in de zaal. Volgens hem is woningnood de oorzaak dat veel studenten en mensen met een lager inkomen kraken.

Principe

Zijn tegenstander is Tweede Kamerlid voor de VVD Brigitte van der Burg. Ze vindt dat krakers van de spullen van anderen af moeten blijven op basis van eigendomsrecht. Van deze principiële reden wil zij niet wijken, ook niet als ze hoort dat maar een miniem deel van de krakers overlast veroorzaakt en velen juist een buurt doen opbloeien door hun aanwezigheid. Ook keurt zij kraakondernemingen af, omdat dit oneerlijke concurrentie is voor ondernemers die een ruimte huren. LS