‘Een ondernemer pik je er zo uit. Het is namelijk een houding’, vindt Ruud de Jonge van Microsoft. Hij was een van de sprekers tijdens het debat ‘Entrepreneurship Forum’. Microsoft organiseerde samen met studievereniging VRiSBI op 19 mei op de Erasmus Universiteit Rotterdam dit evenement met als doel studenten aan te spreken en te inspireren.

Sinds een jaar wordt dit debat wereldwijd georganiseerd. Microsoft wil namelijk naast de softwarecompetitie Imagine Cup, waar studenten een geldprijs kunnen winnen met de beste idee, nog meer studenten stimuleren om zelf te gaan ondernemen. Dat het evenement juist in Rotterdam werd gehouden is niet toevallig. Twee teams van de EUR vielen in de prijzen tijdens de Imagine Cup.

Spreuken

Te gast waren onder andere oud- Kamerlid van de VVD, Zsolt Szabo, Patrick Klink van Legian en Pieter Zwart directeur van Coolblue. Zij grossierden in spreuken zoals: “Ondernemen is niet moeilijk. Je moet het gewoon doen” en “Je moet niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden”.

Uit ervaring weet Pieter Zwart dat wo-studenten vaak in beperkingen denken. “Ze denken dan bijvoorbeeld: hoe kom ik aan geld? Maar daar gaat het niet om. Je moet het gewoon doen. Als je het echt wilt, dan lukt het je.”

Inspiratie

Sommige studenten zijn geïnspireerd geraakt door het debat. Masi Dawoud, eerstejaars Economie en Informatica, is hier een van. “Dit debat was voor mij het duwtje in de rug. Samen met een paar  vrienden wil ik T-shirts gaan verkopen via Internet. We hebben al contact met de Kamer van Koophandel, maar nu weet ik dat we ons gewoon moeten inschrijven”, vertelt hij enthousiast.

Sadesh Sewnath, zesdejaars Economie en Informatica, was niet onder de indruk. “Je hoorde vooral succesverhalen. Ik miste de kritische kant. Ook vond ik de discussie te kort. Dat had wat heftiger gemogen.” Sewnath is van mening dat je geen ondernemer kunt worden. “Ik geloof niet dat mensen ineens geïnspireerd zijn geraakt. Je moet er al mee bezig zijn, zoals Edgar Neo. Hij begon al op zijn achtste. In mij zit het niet. Een ding zette mij echter aan het denken. Dat is: werk binnen een bedrijf alsof het het jouwe is. Patrick Klink zei dat, geloof ik.” PJ