Het studentenhockeyteam Victoria uit Kralingen is er het afgelopen weekend niet in geslaagd om te promoveren naar de hoofdklasse. Er is nog een kans tegen hoofdklasser Pinoké, waarvan twee spelers een Olympische medaille wonnen.

De teleurstelling is groot onder de hockeyers, nadat ze zijn verslagen door het Amsterdamse team Hurley. “Ons sterke punt is dat wij niet één goede speler hebben, maar een aantal goede spelers. Afgelopen wedstrijd misten wij een absolute topper”, vertelt coach Frank-Jan van Waveren. “Maar het niveauverschil was niet groot. We hebben verloren met 4-2.”

Hobby

De studenten, dertien van de EUR en drie van de TU Delft, beoefenen hockey als hobby. Wanneer Victoria de hoogste klasse bereikt, strijdt ze tegen de beste teams uit Nederland. En dat zijn niet enkel studententeams.

Nieuwe kans

De Rotterdamse hockeyvereniging laat de promotie niet uit handen glippen. Op 24 en 28 mei krijgt ze een tweede kans tegen Pinoké, het team uit Amstelveen dat al in de hoofdklasse speelt. De Rotterdamse club promoveert als ze beide wedstrijden wint. “Het zullen lastige wedstrijden worden. In hun team zitten twee Australische internationals die beide een medaille hebben gewonnen op de Olympische Spelen,” zegt Van Waveren. “Maar dat neemt niet weg dat wij nog een kans maken.”

Mocht Victoria de hoofdklasse bereiken en het langer dan één jaar willen volhouden, zal de club antwoord moeten vinden op verschillende vragen. Is er geld genoeg? Zijn er goede spelers? En krijg je deze naar je club? En dat wordt lastig volgens de coach.

Olympische medailles

De hoofdklasse binnen de hockeywereld is zowel financieel als zakelijk sterk gegroeid, aldus Van Waveren. “Er spelen in de hoofdklasse 35 buitenlanders die medailles hebben gewonnen op de Olympische Spelen. Zij verdienen flink wat geld. Dat zullen clubs moeten ophoesten en dat is niet makkelijk.”

Volgens de coach van het studententeam zouden de spelers het prachtig vinden om de hoofdklasse te behalen, maar vinden ze het geen ramp als het niet lukt. “Het is al hartstikke mooi dat we zo ver gekomen zijn.” PJ