Terwijl starters het alsmaar moeilijker krijgen, komen studenten steeds sneller aan een stage. Ze verdienen bovendien meer tijdens de stageperiode en krijgen na afloop vaker een bijbaantje of vakantiewerk aangeboden.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van stagebemiddelaar Studentenbureau. Van de bijna zeshonderd geënquêteerde studenten kreeg 42 procent na afloop van de stageperiode een baan aangeboden: dat is zeven procent meer dan vorig jaar. Ze namen dat aanbod ook vaker aan: veertig procent bleef in dienst, tegen een vijfde in 2008. De oud-stagiairs gingen meestal niet fulltime aan de slag maar deden vakantiewerk (31 procent) of een bijbaan (44 procent).

Studenten vinden sneller een stage dan in 2008. Veertig procent heeft nu binnen een maand een plek, tegen een derde vorig jaar. Tijdens de stageperiode blijft het op een houtje bijten. Wie überhaupt een vergoeding krijgt (80 procent), verdient gemiddeld 286 euro bruto per maand, elf euro meer dan een jaar terug. HOP