Het CvB wil dat studentenhuisvester Stadswonen deze zomer bereikbaar is voor studenten op de campus. Het is een van de maatregelen om de internationale huisvesting dit jaar niet weer in het honderd te laten lopen.

Bij de vergadering van de U-raad op 12 mei gaf Collegelid Kees van Rooijen een kleine toelichting op het rapport Ringeling. Dat rapport maakte een paar weken geleden korte metten met het huisvestingsbeleid voor internationale studenten.

Slechte communicatie

Professor Ringeling beschreef afgelopen zomer als een ‘echec’: studenten konden alleen nog kiezen uit zeer dure kamers (600 euro). Of ze moesten in caravans ondergebracht worden. De communicatie vanuit de EUR verliep ook slecht: studenten wisten niet waar ze aan toe waren en waar ze konden aankloppen als ze geen dak boven hun hoofd hadden.

Regisseur op de campus

Van Rooijen wil de meeste aanbevelingen uit het rapport overnemen. Zo wordt er volgens het Collegelid al gewerkt aan een ‘noodscenario’ en komt er in de zomermaanden een ‘regisseur’ op de campus om studenten te helpen. Daarnaast wil hij dat de door het rapport gewraakte verhuurder Stadswonen een zichtbare plek krijgt op campus Woudestein.

Het ziet er ook naar uit dat de exchange-studenten anders behandeld gaan worden dan de degree-studenten die hun hele studie aan de EUR volgen. De degree-studenten zullen mogelijk zeker zijn van een kamer, omdat ze langer blijven. Voor de exchange-studenten gelden volgens Van Rooijen ‘andere proposities’. Zij blijven korter en verhogen het risico op dure leegstand. Waar het op neerkomt: exchange-studenten zullen wel nog hulp krijgen van de universiteit in hun zoektocht, maar de universiteit kan hun niets garanderen. DR