Studentenhuis ‘ninetynine’ in De Esch liet het elektriciteitsverbruik in een maand met gemiddeld 46 procent dalen en won daarmee op 15 april de Energy Battle.

De computer de hele dag aan, televisie op stand-by, de lichten in je kamer laten branden, terwijl je in de gemeenschappelijke woonkamer zit: allemaal onnodig verbruik van elektriciteit. Om studenten bewust te maken van hoeveel energie het kost om te koken, Senseo-koffie te zetten en tv te kijken, organiseerden Stadswonen, Rotterdam Climate Initiative en Waanzinnig! idee & concept in februari de Energy Battle. Het verbruik van water en verwarming werd hierin niet meegenomen.

‘Wattson’

Twintig studentenhuizen van Stadswonen deden mee. Elk huis kreeg een kastje, de ‘Wattson’, dat signalen ontvangt van een sensor in de meterkast. De Wattson geeft precies aan hoeveel elektriciteit iets kost. Al snel kwamen de studenten erachter dat de keramische kookplaat, de oven en de waterkoker zo’n 2.000 Watt per opwarming verbruiken. Ter vergelijking: een televisie die aanstaat kost 3 Watt.

Geen lasagne

Om energie te besparen hebben de vier bewoners van studentenhuis ‘ninetynine’ veel samen gekookt of buiten de deur gegeten, zodat de oven en kookplaat niet meerdere keren per avond werden gebruikt. “Ook dachten we na welke gerechten het minst energie kosten. Je kunt dan beter soep verwarmen dan een ovenschotel maken”, verklaart bewoonster Marije Verhage. Ook spraken twee bewoners af minder afbakbroodjes te maken, iets wat ze bijna dagelijks deden.

Met stip bovenaan

De data in de Wattson werden regelmatig doorgestuurd naar de organisatie van de battle. Wie het meeste elektriciteit bespaard had, kreeg de meeste punten. De besparing werd berekend door het elektriciteitsverbruik tijdens de battle te vergelijken met de periode daarvoor. Twee weken voor aanvang van de battle kregen alle deelnemers namelijk al de Wattson in huis, zodat het normale verbruik werd geregistreerd. Na een week stond ninetynine bovenaan de lijst en dat hebben de bewoners niet meer weggegeven. Als beloning mocht het huis voor 750 euro aan ‘groene’ keukenapparatuur uitkiezen.

Bewust

Heeft de battle de studenten bewuster gemaakt? Verhage denkt dat haar huis altijd al zuiniger was dan andere studentenhuizen, maar nog steeds verbruiken ze minder elektriciteit dan eerst. “We letten erop dat we de waterkoker niet te vol schenken, we eten iets vaker samen en laten onze telefoon niet onnodig opladen.” Maar zijn die vier koelkasten echt nodig? Ja, vindt Verhage. “Bovendien hebben ze allemaal een A-label.” LS