Aan de Vrije Universiteit gebruikten ze het al studieus: sms-berichtjes versturen in de colleges. De faculteit RSM van de EUR sms’t nu ook.

Het werkt zo: de docent stelt de studenten een meerkeuzevraag over de stof. De studenten antwoorden anoniem via een sms-bericht. De uitslag is te zien via de beamer op het scherm. Universitair docenten Johan van Rekom (Marketing Management) en Wim Schauten (Management en Financial Accounting) experimenteerden het SIN-Online SMS Polling Systeem.

Van Rekom: “De ervaring is prima. De sms komt meteen aan, real life op het scherm. En wanneer je wat geluk hebt, zie je twee antwoorden gelijk op gaan. Dan krijg het effect alsof je naar een spannende voetbalwedstrijd kijkt, dat is toch leuker dan handen opsteken. Daarna geef ik het goede antwoord van de tentamenvraag en de uitleg. Het heeft echt een didactisch effect. Je weet meteen of je het niet eigenlijk toch verkeerd begrepen hebt.”

Geeft dat niet een enorm gerommel in de collegezaal? “Ik gebruik het maar een keer per college. Anders gaat het nieuwe er snel af. Je hebt ook steeds wat tijd nodig om het systeem vrij te geven en studenten het antwoord te laten geven een code in te voeren. Dat kost meer tijd dan handen opsteken. Maar bij de sms-vraag is iedereen wel meteen wakker.” DR