3.600 van de 5.500 uitwonende afgestudeerden willen het liefst in de Randstad verblijven. Dit blijkt uit onderzoek van wooncorporatie Woonbron en studentenhuisvester DUWO. De woonstichtingen willen om deze reden betaalbare woningen aanbieden aan de groep starters.

Woonbron en DUWO willen met hun onderzoek “ ’T Begint met studenten: hou ze vast”, weten of jonge hoogopgeleiden een binding hebben met de stad. Ook vroegen de organisaties zich af hoeveel jonge hoogopgeleiden het betreft en wat zij willen.

Niet alleen jonge starters zoeken een huisvesting in de Randstad, ook steden willen zich op de kaart zetten als kenniseconomie en ‘vechten’ als het ware om pas afgestudeerden. Woonbron en DUWO zeggen met het zogenaamde ‘campuscontract’ een win-winsituatie te creëren. Met het contract mogen afgestudeerden tot maximaal een half jaar na afstuderen op hun studentenflat blijven wonen, voordat zij worden doorverwezen naar Woonbron. Die houdt speciaal voor deze groep woningen vrij. Dit levert tevens nieuwe plekken op voor beginnende studenten. Ook koopwoningen worden meer aantrekkelijk door de ‘Koopgarant-regeling’. Starterswoningen worden met 25 procent korting op de koopsom en terugkoopgarantie aangeboden.

Het voordeel voor de gemeente is dat studenten zich binden aan hun stad. Dat is gunstig, omdat deze starters vaak de motor vormen van de buurteconomie. De Gemeente Rotterdam zegt hierover in het onderzoek: ‘Eenmaal afgestudeerd zijn studenten van grote betekenis vanwege de impulsen die zij aan de economie geven.’ PJ