Het is “niet de bedoeling” dat topscholieren straks gratis kunnen studeren aan de Universiteit van Tilburg, zegt onderwijsminister Plasterk. Hij gaat de provincie Noord-Brabant, die het plan subsidieert, om opheldering vragen.

Scholieren kunnen zich sinds enkele weken aanmelden voor het nieuwe beurzenprogramma van de UvT: zes-vwo’ers met een gemiddelde van een 7,5 of hoger maken kans op een beurs waarmee ze twee jaar gratis kunnen studeren. De provincie Noord-Brabant betaalt hun collegegeld uit een pot die geoormerkt is voor de wervingsactiviteiten van haar twee universiteiten.

Plasterk wil er niets van weten. “Alle studenten moeten via het collegegeld bijdragen aan hun opleiding”, zei hij vrijdag tegen de Volkskrant. “Het provinciefonds waar het collegegeld nu uit zou worden betaald, is daar niet voor bestemd”. De minister vreest bovendien voor een concurrentieslag als andere universiteiten en provincies ook het collegegeld zouden gaan betalen. HOP