Het NK studentenpoker gaat door. De organisator studenten.net heeft besloten, na dreiging met vervolging door Justitie, om het concept aan te passen zodat het binnen de wet valt.

Twee jaar celstraf of een boete van 18.500 euro: justitie is meedogenloos, als het op het pokeren buiten Holland Casino aankomt. Studenten.net had dit aan den lijve ondervonden bij het organiseren van het NK Studentenpoker. Deelnemers konden met een inleg van $2,20, naast de eeuwige roem, ook geldprijzen en een reis naar Las Vegas winnen. Al snel lag een sommatie van het Ministerie van Justitie op de deurmat. Het is verboden volgens de Wet op de kansspelen.

Duidelijke boodschap

John Wittemaekers, directeur van de studentensite: “We hadden dit niet helemaal verwacht. Van tevoren hadden we bij collega-mediabedrijven al gezien dat veelvuldig gepokerd werd, maar de brief was duidelijk: het is verboden.” Alleen als de organisatie onmiddellijk met haar actie zou stoppen, zouden er geen verdere stappen ondernomen worden. De website werd daarop onmiddellijk uit de lucht gehaald en men ging op zoek naar een alternatief.

Gratis pokertoernooi

Dat alternatief is nu gevonden in de vorm van een gratis pokertoernooi. De hoofdprijs, ironisch genoeg een reis naar de gokhoofdstad van de wereld, wordt gegeven aan de bedenker van de beste slagzin. Door deze verschuiving is het evenement binnen de grenzen van de wet gekomen.

Benefietvoetbal

“Het is jammer dat er niet meer gespeeld kan worden met een kleine inleg”, aldus Wittemaekers. Poker zonder geld spelen, is als een potje benefietvoetbal. Je neemt meer risico’s en probeert ‘mooier’ te spelen dan wanneer het er echt toe doet. Het komt de kwaliteit niet ten goede: de underdog heeft tenslotte, door gokken op rücksichtslos aanvallend spel, meer kans om te winnen, tegen de krachtsverhoudingen in.

Wittemaekers vervolgt: “Poker is en blijft leuk. Het NK is geen eenmalige actie: we zullen aan pokeren redactionele aandacht blijven geven en, binnen de grenzen van wat toegestaan is, poker blijven faciliteren in de vorm van een jaarlijks kampioenschap.”

Geen verslavingsrisico

Hij is minder te spreken over de actie van Justitie: “Ik kan goed begrijpen dat de minister wil voorkomen dat mensen verslaafd raken aan poker, maar bij ons gaat het om zo’n klein bedrag dat er van een verslavingsrisico in de verste verte geen sprake is. Je kan van het inschrijfgeld nog niet eens een biertje kopen. We zien het in deze vorm als een gezelschaps- in plaats van een kansspel. ”

De studenten die zich al hadden ingeschreven krijgen hun geld terug. Meedoen kan nog: vanaf zondag 3 mei worden online weer voorrondes gespeeld. De beste veertig nemen het 24 juni tegen elkaar op. De die dag zal ook de winnaar van de reis naar Las Vegas bekend gemaakt worden. JR