Freshgen wordt de next gen’, voorspelt Maarten-Jan Vermeulen van Microsoft Nederland voorafgaand aan de Nederlandse finale van de softwarecompetitie ‘Imagine Cup’. En hij krijgt gelijk. Freshgen, een team van de Erasmus Universiteit Rotterdam, behaalt 20 april de overwinning in het Tropenmuseum in Amsterdam en mag Nederland vertegenwoordigen in Caïro, tijdens de internationale finale.

9.30

Gedurende de programmeerwedstrijd krijgen studenten de kans om hun ambitie te steken in de millenniumdoelen. Technologie helpt immers om je talenten te ontwikkelen, aldus de visie van Microsoft. Met die gedachte in hun achterhoofd demonstreren de zes teams, tussen de marmeren zuilen en de muurschilderingen, hun softwareapplicaties aan de jury. De EUR wordt goed vertegenwoordigd door drie teams van Economie en Informatica. Imadonation is er één van. Op hun website kun je kennis doneren, waar mensen in de derde wereld gebruik van kunnen maken. Ter illustratie: iemand uit Zimbabwe kan zo in een internetcafé informatie vinden over cholera. “Wij willen het product op de markt brengen. Zonder het geld en de hulp van Microsoft gaat dit niet lukken. We moeten dus winnen”, vertelt een bevlogen Bas Janssen.

10.45

De setting is een voorproefje op de finale in Caïro. Trommelende dames verkleedt als Cleopatra leiden de peentjes zwetende studenten naar de presentatiezaal, waar pluche kamelen op hen wachten. Omgeven door de geuren van wierook moeten de teams hier de jury overtuigen van hun product. Alleen de drie beste ideeën winnen een geldprijs en krijgen professionele hulp om hun product te realiseren.

11.30

Na een wanhopige presentatie van Imadonation, waar geklungel met techniek de boventoon voerde, mocht men de knorrende magen vullen. De Hollandse witte bolletjes met kaas detoneren met de Egyptische sfeer.  

16:00

Freshgen wint de competitie met hun idee om medicijndonatie gemakkelijker te maken. Masi Dawoud van Freshgen: “Wij hebben een systeem bedacht waarbij medicijnen kunnen worden geïdentificeerd. Alle kennis en informatie wordt opgeslagen in een RFID-chip, die zich bevindt in het medicijndoosje. Wij hopen zo de kloof tussen de westerse wereld en de rampgebieden in de derde wereld te verkleinen.” Het team Fifty Fifty van Hogeschool Rotterdam sleepte de tweede prijs binnen. En ondanks de technische imperfecties tijdens hun presentatie behaalt Imadonation, toch nog de derde plaats.

16:15

Champagne in zijn linkerhand, het handje van zijn vriendin in zijn rechterhand. Zo staat de jonge E&I student van Freshgen glunderend naast zijn twee andere teamgenoten. Dawoud: “Wij zullen ons nu vooral gaan bezig houden met het programmeren en uitwerken van ons concept. Met de 5.000 euro kunnen wij programmeerders inhuren en meer scanners en chips inslaan.” Helderziende Maarten-Jan Vermeulen concludeert: “ De jury was het unaniem eens over de winnaar. En voor beginnelingen hebben ze het goed gedaan.” PJ