De oude vier van Skadi heeft zondag 12 april voor het vierde jaar op rij het koningsnummer van de Varsity gewonnen. De Rotterdamse studentenroeivereniging evenaarde daarmee het 111 jaar oude record van de Utrechtse vereniging Triton.

De Varsity werd voor de 126e maal gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten.

Skadi’s boot bestond uit vier doorgewinterde ‘zware ballen’: Mitchell Steenman, Olaf van Andel, David Kuipers en Roel Haen en stuurman Ralph Gadiot. Dit viertal won drie keer eerder het belangrijkste studentenroeievenement van het jaar in Houten.

Zingende supporters

Aan de zonnige start verschenen de ploegen van Skadi, Gyas (Groningen), Nereus (Amsterdam), Okeanos (Amstelveen), Aegir (Groningen), Skoll (Amsterdam) en Euros (Twente).

De verenigingsgenoten van alle teams waren in groten getale afgereisd naar Houten en stonden, getooid in stropdas en boxershort, hun favoriete team aan te moedigen. De hoop op een overwinning was bij de verengingen van Nereus en Skadi duidelijk merkbaar; bij de finishlijn zongen de supporters in oorverdovend niveau tegen elkaar in, wetende dat één van de groepen hun team tegemoet kon zwemmen bij een overwinning.

Tradities als brassen werden onder het genot van een biertje aan de overkant ten uitvoering gebracht. Een ‘veldslag’ waarbij de politie alleen maar toekeek hoe de ene naar de andere student naar de grond werd gewerkt.

Spannende wedstrijd

Nereus en Skadi wisten zich na een goede start al snel voorin het veld te positioneren van de drie kilometer lange race op het Amsterdam-Rijnkanaal. De titelverdedigers kwamen terecht in het vaarwater van de Amsterdammers en maakten contact met de boot van de tegenstanders. De eerste kilometer zat er op en de rechter maande onmiddellijk dat de twee boten verder uit elkaar moesten gaan varen.

Gyas wist vanaf de helft van de wedstrijd het tempo flink omhoog te schroeven en kroop langzaam maar zeker richting de Rotterdammers. Skadi moest hard doortrappen om zijn koppositie te behouden maar na ruim 9 minuut 46 wisten de Rotterdammers de verlossende eindstreep te bereiken.

Een kleine drie seconden later kwamen de mannen van Gyas knap als tweede over de finish, gevolgd door de heren van Nereus. Het jonge Okeanos-team van coach Nico Rienks (roeier van de eeuw) zette een knappe prestatie neer door onder de tien minuten te blijven. Aegir, Skoll en Euros volgden op gepaste afstand.

Feest

Skadi was nog niet half over de finishlijn of de supporters sprongen en masse en traditiegetrouw half of helemaal naakt in het water om hun sporters te feliciteren met de overwinning. Traditioneel organiseerde de winnende vereniging een groots feest op de sociëteit. Skadi werd in Rotterdam toegesproken door burgemeester Ahmed Aboutaleb, die daarmee de traditie van oud-burgemeester Opstelten heeft overgenomen. JR