Vecht tegen spreekwoordelijke muren en verplaats je over de ‘geslagen’ bruggen. Dit was een van Jesse Jacksons visies die hij overbracht op Nederlandse studenten. De eerste zwarte presidentskandidaat van Amerika was vrijdag 27 maart te gast in het programma ‘Nova College Tour’. Zijn filosofie: ‘bridges always win’.

Een adembenemende stilte maakt zich meester van het publiek, als dominee Jesse Jackson de zaal van Arminius in Rotterdam betreedt. Studenten van de EUR, maar ook studenten uit de Verenigde Staten en Pakistan hebben zich voor de uitzending opgegeven om deze grootse man te aanschouwen.

Met prangende vragen in het verschiet schuiven de studenten zenuwachtig op de kerkbanken heen en weer. Edmée Scholte, eerstejaars IBEB, vindt Jackson bewonderenswaardig, omdat hij is doorgegaan met zijn werk, nadat Martin Luther King is gestorven. “Ik wil aan hem vragen of hij naast King ook geïnspireerd werd door Booker Washington, een Afro-Amerikaanse man die vocht voor de rechten van zwarte Amerikanen.”

Gooi naar presidentschap

Terwijl het jonge publiek weer een hap adem durft te nemen, leidt presentator Twan Huys de studenten door de geschiedenis van Jackson heen. Zo komen zij onderwerpen tegen als zijn pogingen tot het presidentschap in 1984 en 1988 en de zogenaamde ‘tears of history’ bij de inauguratie van Barack Obama. Bij elk onderwerp krijgen de studenten de kans om Jackson te bevragen.

Eng

En dat was ‘best eng’, volgens Merel Vogelaar, derdejaars bestuurskunde. Zij sluit de uitzending af met de vraag wat Jacksons visie is op het economische beleid van president Obama. Jackson antwoordt dat de Amerikaanse banken geherstructureerd moeten worden. ‘Not stimulate but restructure!’, aldus Jackson. “Ik ben niet geheel tevreden met het antwoord. Hij ging niet concreet op mijn vraag in, maar ik wilde hem niet in de rede vallen,” zegt Vogelaar lachend. “Een mooie afsluiter is het wel. Hij zegt dat je beter kunt zoeken naar liefde dan naar geld.”

Award

Het is geen toeval dat een bijzonder man als Jackson bij het programma te gast is. Karin Bakker van ‘Nova College Tour’ vertrouwt ‘Erasmus Magazine’ toe dat hij een award mag uitreiken tijdens de ‘International Diversity Awardshow’ van de stichting ‘Eenheid is kracht’. De stichting, die staat voor gelijkheid en diversiteit binnen de samenleving, vierde 28 maart haar lustrum en reikte daarom een extra award uit, de ‘lifetime achievementaward’, waar onder andere Oprah Winfrey en Paul de Leeuw voor genomineerd waren. Ook tekent Jackson, na de opnamen, een samenwerkingsconvenant tussen stichting ‘Eenheid is kracht’ en zijn eigen ‘Rainbow Coalition’. PJ

Op woensdag 1 april wordt deze aflevering uitgezonden op Nederland 3 om half 9.

Fotografie Expressions feb-maart 2009