Kost het vinden van een master in het buitenland jou ook zoveel moeite? Eindhovense medewerkers van mastersportal.eu dachten hier net zo over en hebben een website ontwikkeld waar studenten uit meer dan 9.000 Europese masters kunnen kiezen.

Wanneer je ‘Masters’ en ‘Europe’ in toets op Google, verschijnt mastersportal.eu bovenaan de ranking. In tweeënhalf jaar tijd is dit initiatief uitgegroeid tot een informatiebron waar studenten hun master kunnen vinden, maar ook kunnen vergelijken. De bedoeling is, volgens parttimermedewerker van mastersportal.eu Steven Spronk (26), dat er uiteindelijk een compleet overzicht van alle masters in Europa geboden wordt. “Wij proberen eerst de top 500 van beste Europese universiteiten online te zetten. Bij de top 100 is dat al bijna gelukt.”

Onderzoek

En het loopt goed. Spronk: “Wij hebben al veel positieve reacties ontvangen van studenten. We horen vaak dat het kiezen van een master in het buitenland lastig is, vooral als je niet weet waar je heen wilt.” Daarom hebben zij in samenwerking met de Europese studievereniging ‘Estiem’ een onderzoek verricht om erachter te komen wat studenten verwachten van hun master. “Uit dat onderzoek bleek dat studenten de kwaliteit van het masterprogramma het belangrijkst vonden. Daarna volgde de aantrekkelijkheid van de stad”, meent Spronk. Maar recensies zijn nog niet te vinden op mastersportal.eu. Daar wordt, volgens Spronk, nog over nagedacht.

Aantrekkelijk voor universiteiten

De portal is een initiatief van studenten Edwin van Rest, Thijs Putman en Magnus Olsson. Inmiddels telt het bedrijf dertien medewerkers. Met 200.000 bezoekers per maand proberen zij de site ook aantrekkelijk te maken voor universiteiten. “Wij geven universiteiten de mogelijkheid om, in een bepaald format, van alles te vertellen over hun masters. Met als speerpunten de duur van de opleiding en het collegegeld dat betaald moet worden”, legt Spronk uit. Een aantal universiteiten bieden zichzelf al aan. Minder happig zijn echter de universiteiten waar studenten geen collegegeld hoeven te betalen. “Zij hebben geen behoefte aan extra internationale studenten”, laat Stronk weten. Universiteiten kunnen gratis een account aanmaken, maar moeten betalen als ze hoger op de zoeklijst willen staan. PJ