Rosanne Broekman (20), lid van de Medische Faculteits Vereniging Rotterdam (MFVR) organiseert samen met haar studievereniging het ‘MFVR Medical Career Event’.

Het is de eerste keer in Nederland dat voor geneeskundestudenten een carrièreweek wordt georganiseerd. In de week van 11 mei kunnen deze jonge artsen ontdekken wat zij willen worden later. Aan het woord is Rosanne Broekman.

Als geneeskundestudent weet je toch dat je arts wilt worden?

“Natuurlijk wil je arts worden. Alleen voor een aantal specialismen heb je een goed cv nodig. Een master volgen of studeren in het buitenland kunnen daarbij helpen, dat zijn goede punten op je cv. Hoe meer ervaring je hebt opgedaan tijdens je studie, des te sneller word je aangenomen. Als je tropenarts wilt worden bijvoorbeeld, moet je in het buitenland gestudeerd hebben. Daar kom je in aanraking met andere ziekten dan in Nederland en zonder deze ervaring is de kans dat je tropenarts wordt klein.”

De MFVR meldt dat eerstejaars geneeskundestudenten behoefte hebben aan beroepsoriëntatie. Hoe komt dat?

“De grootste reden is dat het aantal in geneeskundestudies enorm is gestegen. Er is nu meer sprake van concurrentie dan voorheen. Voor hetzelfde aantal opleidingsplekken zijn er meer studenten. Dus wil jij als student graag cardioloog worden, dan is het verstandig om ervaring op te doen door bijvoorbeeld een bijbaan te nemen in het ziekenhuis.”

Waarom vindt de eerste carrièreweek voor geneeskundestudenten plaats in Rotterdam? Moeten jullie de economische faculteit bijhouden, met hun EFR- Businessweek?

“Nee, dat is niet onze insteek geweest. Er bestaat al een aantal jaar een carrièredag voor vierde-,vijfde- en zesdejaars studenten. Die dag wilden wij uitbreiden tot een week en op deze manier ook eerste-, tweede- en derdejaars ‘triggeren’ om naast hun studie nog het een en ander te doen. Wij willen interesse wekken voor verschillende specialismen en ook Rotterdam promoten als onderzoeksinstituut. Zo kunnen studenten alleen meelopen op afdelingen van het Erasmus MC.” PJ