Dit jaar is Rotterdam Jongerenhoofdstad van Europa. In het project Your World kunnen jongeren een financiering tot 2500 euro aanvragen voor een goed idee. Studenten- en studieverenigingen in Rotterdam stuurden al regelmatig met succes hun plannen in.

De Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR) heeft subsidie gekregen voor de Eurotour: een studietrip van tien dagen met twintig Nederlandse en twintig Portugese studenten naar zowel Lissabon als Rotterdam. Het doel van deze uitwisseling is het andere land te leren kennen op bedrijfskundig, sociaal/cultureel en academisch gebied. Elk jaar kiest de EFR een andere universiteit in Europa om de exchange mee te organiseren.

Rotterdam op de kaart

Volgens EFR-voorzitter Otto Esser past de Eurotour prima bij het uitgangspunt van Your World: ‘door en voor studenten’. Aan de ene kant wordt het georganiseerd door studenten van de EFR en een studievereniging in Lissabon. Aan de andere kant verbreden deelnemende studenten hun wereld door kennis te maken met andere nationaliteiten. Deelnemers moeten daarom internationaal georiënteerd zijn. Bovendien zetten de Nederlandse studenten Rotterdam op de kaart, want zij leiden de buitenlandse studenten rond langs alle interessante spots in de stad.

Roots

Ideeën die onder andere subsidie hebben ontvangen van Your World zijn de Comedy Night van Eurabia en de Black History Month (BHM) van Afrikaanse studentenvereniging ASAH. BHM is afgelopen februari voor de tweede keer georganiseerd en wil Afro-Nederlanders meer over hun geschiedenis leren. Volgens activiteitencommissaris Carlota Fortes Ferreira – zelf van Kaapverdische afkomst – weten veel Afro-Nederlands weinig over hun afkomst of interesseren ze zich er niet voor. ASAH vindt het echter belangrijk dat hun leden weten waar hun roots liggen. Niet voor niets is hun motto ‘If you don’t know where you’re from, you don’t know where you go’

Ook de Erasmus Debating Society ontvangt subsidie voor de Dutch Anglo-Saxon Parliamentary Debating Institute (DAPDI). Dit is een vijfdaagse zomercursus parlementair debatteren met docenten van de universiteit van Oxford en Cambridge. Na drie dagen workshops kunnen de deelnemers hun skills tonen in een tweedaagse debattoernooi.

Ideeën insturen

Om de subsidie te ontvangen, moeten ideeën voldoen aan de volgende eisen: het moet interessant zijn voor jongeren tussen 12 en 27 jaar, het moet georganiseerd worden door jongeren en het valt in een van de thema’s zoals cultuur & lifestyle, sport, leren & stage, werken & ondernemen of wonen & leefomgeving. Per idee subsidieert Your World maximaal 2500 euro. Jongeren kunnen nog steeds ideeën insturen, mits ze nog dit jaar gerealiseerd worden. LS

Stuur een idee in