Jason Li ontving dinsdag 24 maart de studentenonderscheiding De Civilitate bij zijn afstuderen in de bedrijfskunde. Collegelid Kees van Rooijen reikte Li de penning uit vanwege zijn verdiensten voor de universiteit, en in het bijzonder voor Kaseur, het samenwerkingsverband van multiculturele studentenverenigingen.

“Ik heb al een plek op mijn bureau gereserveerd voor deze mooie waardering”, zegt Li trots.

Hij is vier jaar actief geweest naast zijn studie en hij vindt het ‘geweldig om zo geëerd te worden’. Hoogtepunten uit zijn studententijd zijn de ‘Kaseur Recruitment Challenge’, als studentcoördinator bij Kaseur organiseerde hij op deze dag een kennismaking tussen multiculturele studenten en bedrijven, dit was volgens Li een nieuw concept.

En als bestuurslid van de Chinese studentenvereniging CSA-EUR, zette hij deze vereniging op de kaart van de campus. Onder andere door het organiseren van ‘China in Focus’, de jaarlijkse Chinese nieuwjaarsviering die afgesloten werd met een druk bezocht debat over ‘Diversiteit op de werkvloer’.

Uitblinkers

Vanaf 1997 is zeventien keer een Civilitate uitgereikt. De EUR wil hiermee studenten eren die zich tijdens hun studie (hebben) onderscheiden. Dit kan op het gebied van uitzonderlijke sportprestaties, het verdienstelijk zijn in raden, commissies of besturen of uitblinken op een ander persoonlijk vlak.

In de afgelopen jaren is een Civilitate onder andere uitgereikt aan Nadya van Putten, studente bestuurskunde. Zij werd in 2006 onderscheiden, vanwege haar inzet als studentcoördinator Kaseur, burgerraadslidmaatschap Groenlinks in de gemeenteraad Rotterdam en vice voorzitterschap van het multiculturele Network of trust Rotterdam. In 2005 ontvingen studenten bedrijfskunde Lars Duursma en Sharon Kroes De Civilitate. Zij werden wereldkampioen debatteren, categorie Engels als tweede taal, WK Dublin 2006. En in 2008 werd judoka en geneeskundestudent Elisabeth Willeboordse geëerd, vanwege haar bronzen medaille op de Olympische Spelen in Beijing.

De plastiek De Civilitate is ontleend aan een pedagogisch geschrift van Desiderius Erasmus. In deze publicatie, die voluit De Civilitate morum puerilium heet, schrijft Erasmus over ‘goede manierlijcke seden’. PJ/LS