In Rotterdam is het aantal beschikbare studentenkamers toegenomen maar het tekort blijft bestaan. Dit concludeert Kamernet.nl uit eigen onderzoek.

Oorzaak van de stijging zou de financiële crisis zijn. Volgens de site besluiten huiseigenaren hun huis te verhuren om leegstand door de ingestorte huizenmarkt te overbruggen.

“Onverstandig,” legt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) uit. “Een student leeft toch anders in een huis, en dat is niet gunstig voor de waarde ervan.” Toch gaan veel mensen overstag om hun huis te verhuren aan studenten om de maandelijkse lasten het hoofd te bieden. Onder studenten worden ze al aangemerkt als ‘kredietcrisispandjes’.

Huurprijs blijft stijgen

Het tekort aan studentenwoningen blijft echter bestaan in Rotterdam en andere studentensteden. De oorzaak kan gezocht worden in een toename van het aantal scholieren die een WO-opleiding (gaan) volgen. Een van de gevolgen van deze schaarste is een stijgende huurprijs. Kamernet.nl: “De huurprijs van een gemiddelde kamer ligt zo hoog dat het bijna niet meer conform de huurwet kán zijn.”

Hier protest tegen aantekenen gebeurt maar mondjesmaat, ondanks dat 80 procent van de studenten weet dat dit kan. Een andere oorzaak van de stijgende huurprijzen zijn de gestegen energiekosten. Dat de huurprijzen worden verlaagd als over een half jaar de kosten weer dalen, lijkt kamernet.nl ‘onwaarschijnlijk’. JR