Studiekiezers zouden zich voor de zomer moeten aanmelden, schrijft Geert Dales, collegevoorzitter van hogeschool Inholland, in een brief aan minister Plasterk. Vroege kiezers zouden minder snel geneigd zijn met hun studie te stoppen.

Inholland experimenteert sinds vorig jaar met intakegesprekken voor aankomende studenten. Komend studiejaar moeten alle studiekiezers voor zo’n gesprek in aanmerking komen. De hogeschool hoopt zo te voorkomen dat scholieren op basis van onjuiste informatie een verkeerde studiekeuze maken. Bovendien kunnen ze dan in de zomer worden bijgespijkerd, zodat ze in september beter voorbereid aan de start verschijnen.

Concurrentiestrijd

Ook voor hogescholen en universiteiten zijn late inschrijvingen niet handig. Maar door de onderlinge concurrentiestrijd wil geen enkele instelling er als eerste mee beginnen. En dus moet minister Plasterk met een oplossing komen, vindt Dales.

Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, onderkent in Volkskrant de bezwaren tegen het late inschrijven, maar wil niet weten van een harde deadline: “We moeten juist meer luisteren naar wat de studenten van ons willen, dus we zullen juist flexibeler moeten worden.” HOP

Foto Michelle Muus