Grootser kan bijna niet. Voor het 19e lustrum van het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) worden alle toeters en bellen uit de kast gehaald. Een terrein aan de Veerlaan in Rijnhaven wordt de laatste twee weken van mei omgetoverd tot klein, maar futuristisch Rotterdam.

Vijf jaar geleden vierde het RSC haar lustrum in een heuse containerstad. Dit jaar doet ze daar nog een schepje bovenop. Hoewel de plannen nog niet concreet zijn, wil Coen Vermeer, lid van het RSC en werkzaam in de lustrumcommissie, alvast een tipje van de sluier oplichten.

Rotterdam in de toekomst

Met een replica-Erasmusbrug, een reuzenrad en ‘echte’ gebouwen wil het RSC de stad nabouwen, maar dan het Rotterdam van de toekomst. Om de loods heen ligt een open gebied van honderd meter lang, waarop de stad gebouwd zal worden. “De bedoeling is dat er containers op elkaar gestapeld gaan worden tot tien meter hoog. Daaroverheen worden doeken gespannen waarop gebouwen levensecht geprint staan. Zo willen wij de indruk wekken dat je door een echte stad loopt”, vertelt Vermeer enthousiast. In de loods worden feesten gehouden, waaronder vier studentenfeesten.

De activiteiten

Mensen kunnen winkelen, aan het strand liggen, beachvolleyballen en op de bovenste verdieping van de loods wordt een kartbaan gerealiseerd. Verder zijn er bepaalde dagen met extra activiteiten. “Op de familiedag bieden we kookworkshops aan of een wijnproeverij”, geeft Vermeer als voorbeeld. Ook wordt het terrein versierd met een golfbaan. Vermeer verwacht dat het druk wordt: “Alle studenten zijn welkom, ook uit omstreken. Ik denk meer dan tienduizend mensen te ontvangen.”

Bedrijven

Om het ambitieuze plan te realiseren heeft de studentenvereniging de hulp ingeschakeld van ruim tweehonderd bedrijven, in ruil voor naamsbekendheid. Of het nog spectaculairder wordt dan vijf jaar geleden, moet nog worden bewezen. “We nemen alle goede punten van het vorige lustrumfeest mee en integreren deze in ons nieuwe plan. Zo moet dit lustrum nog beter worden.” PJ