De gemeente Rotterdam gaat meer kamerbewoning mogelijk maken op strategische plekken. In de wijken Kralingen en Hillegersberg mogen vanaf heden maximaal vier verschillende achternamen per adres worden ingeschreven, terwijl dat maximumaantal eerder twee was.

De verantwoordelijke wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) kiest er tevens voor om deze regel te laten gelden in delen van achterstandswijken in Zuid, zoals de Dordtselaan en de Heidestraat.

De landelijke politiek gooide het maximumaantal van twee namen per adres al in november 2008 overboord, maar gemeenten mogen dat beleid naar eigen wens handhaven. Rotterdam wil veelal bij het maximum van twee te blijven. Woordvoerder van wethouder Karakus, Farida Aghris, geeft aan dat dit is om overlast door overbewoning te voorkomen. “We houden het op de meeste plekken bij maximaal twee achternamen, omdat werknemers uit Midden- en Oost-Europa nu soms met een groot aantal op één adres wonen. Dat kan leiden tot gevaarlijke en hinderlijke situaties.” Nu in specifieke straten en wijken wel vier verschillende bewoners zijn toegestaan, creëert de gemeente naar eigen zeggen meer kamers voor studenten. Juist wijken als Kralingen en Hillegersberg kunnen dan een grotere hoeveelheid studenten gaan herbergen. MM