Nederland onderneemt te weinig actie in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dit is de conclusie van een debat op 19 februari over welke rol de Nederlandse overheid moet spelen in deze kwestie. De avond was georganiseerd door studentenvereniging Iqra.

De Nederlandse regering slaat zichzelf op de borst, terwijl de mensenrechten in Israël en Gaza worden geschonden, berispt SP-politicus Harry van Bommel de overheid. Mensenrechten zijn niet het uitgangspunt van het buitenlandbeleid, verdedigt de regering zich dan. Ook begrijpt de SP’er niet dat de overheid geen kritiek levert op ‘bondgenoot’ Israël. “Terwijl je juist vrienden moet kunnen aanspreken op hun fouten.”

Wat te doen?

Maar wat moet de overheid dan wel doen? Volgens Jeff Handmaker, universitair docent mensenrechten bij het Institute of Social Studies, moeten westerse landen in de eerste plaats tonen dat wat Israël nu doet niet door de beugel kan. Dat kan door de huidige opstelling van Israël af te wijzen. Ook mogen westerse landen Israël niet helpen met donaties of het verlenen van privileges. “En omdat Israël nog steeds mensenrechten schendt, mag ze gerust uit de Verenigde Naties gegooid worden”, stelt Handmaker.

Praten met Hamas

Verder moet de Nederlandse regering volgens Van Bommel initiatief nemen om te praten met de Palestijnse Hamas. De EU praat namelijk alleen met de Palestijnse Authoriteit (PA) en drijft zo de Palestijnen uit elkaar. “Praten met Hamas is nodig, omdat zij deel zijn van de oplossing. Groot-Brittannië, Zweden en Frankrijk doen dit al wel”, aldus Van Bommel.

Met haar vetorecht kan Nederland bovendien het associatieverdrag – dat de handel bevordert en mensenrechten voorop stelt – tussen de EU en Israël voorkomen. Van Bommel pleit er tenslotte voor om alleen geld te doneren aan Israël en de Palestijnen als er bindende afspraken gemaakt worden over de toekomst. “Zonder afspraken is de kans namelijk groot dat alles wat over twee jaar met ons geld is opgebouwd, zoals infrastructuur, weer vernietigd wordt in een nieuwe oorlog tussen Israël en de Palestijnen”, meent het Tweede Kamerlid. LS