Immigratie is weer bon ton, als het aan de tweedejaars honours-studenten bij economie ligt. De studenten presenteerden hun essays aan Marco Pastors.

Zijn dit nu al de tekenen van ‘de generatie Obama’? Zo jong nog maar, als tweedejaars, intelligent en dan vooral ook zo eloquent. En ook, toch bijzonder misschien voor economen, zo begaan met de wereld.

Pastors kritisch

De studenten presenteerden hun eindpaper voor het honourscollege over economie in internationaal perspectief, 27 januari in de Faculty Club. Docent Liesbeth Noordegraaf-Eelens: “Tegenover een bekende politicus. Politiek is toch anders redeneren dan in de wetenschap. Dat wilde ik de studenten laten meemaken.”

Vijf onberispelijk geklede studenten waren geselecteerd om de drie lezingen te geven, dus soms in duo. De sprekers waren allemaal van mening dat immigratie nodig is voor Nederland. Voor de innovatie en om later genoeg verpleegsters te hebben en de zorg betaalbaar te houden. “Maar hebben jullie wel nagedacht over de laagopgeleide, analfabetische immigranten?” Dat wierp Pastors natuurlijk steeds voor. En ja, de feitelijke bewijsvoering bleef, in die korte voordrachtjes van 5 minuten, inderdaad wat summier.

V.l.n.r.: Ahmed Mahla, Myrthe van Dieijen, Kim ’t Hart, Joann de Zegher, Thomas

Haelsig

“A lot of love”

Leukste lezing was van Ahmed Mahla, die pleitte voor ‘a lot of love’ voor immigranten. Want zij brengen cultuur mee die goed is voor de economie. Pastors: “Noem mij één islamitisch land dat kan bijdragen!” Riposte van Mahla: “Noemt u mij een islamitisch land. Dat bestaat namelijk niet.”

De jury, incluis Pastors, was duidelijk gecharmeerd van alle honours-studenten. Er kan echter maar één voordracht de beste zijn. Kim ’t Hart en Myrthe van Dieijen gaven samen de winnende lezing, die vooral het meest praktisch was in de aanbevelingen. Volgens hen moet Nederland mensen uit het buitenland halen die in de zorg willen werken, ondanks de slechte betaling. En ja, dat is natuurlijk ook nog het meest typisch liberaal. DR